N-VA Beernem ziet voorstel minimale kwaliteitsgarantie voor private huurwoningen alsnog uitgevoerd

Op 23 augustus 2022, over deze onderwerpen: Wonen

Huurwoningen in Beernem ouder dan 50 jaar moeten straks over een conformiteitsattest beschikken wanneer ze opnieuw verhuurd worden. N-VA-fractievoorzitter Gijs Degrande lanceerde het voorstel op de gemeenteraad van december 2021 en reageert tevreden. “Zo garanderen we de huurder dat zijn of haar woning over de nodige basiskwaliteit en comfort beschikt. Ook voor de eigenaar-verhuurder is dit een bijkomende bescherming bij discussies. Het attest bewijst dat de woning in orde was voor ze verhuurd werd.”

Eind 2021 stemden meerderheidspartijen CD&V, Groen en s.pa het N-VA-voorstel nog weg. De gemeenteraad zette in juni 2022 het licht echter alsnog op groen. De Woonwinkel zal nu een verordening uitwerken voor de gemeenten Beernem, Oostkamp, Torhout en Zedelgem. Die moet in de loop van 2023 klaar zijn. “Een conformiteitsattest is een officieel document dat aangeeft of een woning aan de minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen voldoet. Wie een woning of appartement huurt, moet zeker zijn dat er geen vocht- of schimmelproblemen zijn of dat verwarming of sanitair ontbreekt”, verduidelijkt Gijs Degrande. 

N-VA wil attest voor woningen ouder dan 20 jaar

De Vlaamse regelgeving laat lokale besturen toe om conformiteitsattesten verplicht te maken. Steeds meer gemeenten en steden voeren het systeem ook in.  Zeven maanden na het N-VA-voorstel volgt nu ook Beernem. “Het gemeentebestuur van Beernem legt de lat op woningen vanaf 50 jaar maar voor ons mag die lat nog hoger. Daarom stelden wij vorig jaar voor om een conformiteitsattest verplicht te maken voor alle huurwoningen ouder dan 20 jaar. Dit is meestal de leeftijd waarop woningen gebreken of problemen inzake veiligheid vertonen. We blijven daarom voorstander van een gefaseerde invoering van het attest. In ieder geval zijn we blij met het voortschrijdend inzicht en kijken uit naar het volgende N-VA-voorstel dat alsnog wordt uitgevoerd,” knipoogt Gijs Degrande.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is