Muyters zorgt voor opstart van Beernems zwembaddossier! - Opiniestuk Lode Vanneste

Op 31 mei 2016, over deze onderwerpen: Sport & vrije tijd
Muyters zorgt voor opstart Beernems zwembaddossier

Begin mei stond  in verschillende kranten te lezen dat Beernem in 2018 een nieuw zwembad krijgt in Sportpark Drogenbrood.  Het is de bedoeling om tijdens de volgende legislatuur de bouwwerken te  starten! Prachtig nieuws dus voor de vele leden van de Beernemse Zwemclub en de andere recreatieve zwemmers die regelmatig Bloemendale bezoeken. 

 

Dat de gemeente Beernem de facto een nieuw zwembad plant, is niet nieuw. Al begin 2013 beslisten coalitiepartners CD&V en N-VA in hun meerjarenplanning om tijdens deze legislatuur de bouw van een nieuw zwembad voor te bereiden.  In dit document (dat de verschillende beleidsdoelstellingen voor de jaren 2014 tot en met 2019 bevat) staat letterlijk te lezen dat het noodzakelijk is om een zwembad op het grondgebied van Beernem  te behouden.  Een totale renovatie van het huidige Bloemendalebad of het bouwen van een nieuw zwembad maakt daarbij geen verschil, een nieuw zwembad is een noodzaak voor onze gemeente.

 

Het huidige schepencollege maakte officieel nog geen definitieve beslissing maar dat het nieuwe zwembad in Drogenbrood komt, lijkt zonneklaar.  Essentieel is dat er zo snel mogelijk wordt gestart met de opmaak van een dossier.  Waarom?  Het huidige Bloemendalebad toont al een tijdje zoveel gebreken dat de kans op een onmiddellijke sluiting bestaat en dat zwemclub en alle recreatieve zwemmers van vandaag op morgen op straat staan.  En een nieuw zwembad staat uiteraard niet meteen klaar, integendeel.  Tussen de beslissing om een nieuw bad te bouwen en de daadwerkelijke  realisatie zitten in de praktijk al snel enkele jaren.  

 

Al tijdens de gemeenteraad van   januari 2014 vroeg ik daarom aan de bevoegde schepen van Sport om een dossier op te starten.  Daarbij ook het voorstel om zoveel mogelijk verschillende gemeentes en andere mogelijke partners aan te spreken die mee willen  investeren in het project.  Een nieuw zwembad kost immers al snel vijf miljoen euro en betekent een enorme investering voor een gemeente als Beernem.   Bovendien ligt de tijd dat een gemeente een eigen zwembad bouwt en exploiteert al een tijdje achter ons.  Uit cijfers van  ISB, het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid blijkt bijvoorbeeld dat in  2003 nog 69 % van de zwembaden beheerd werden door de gemeente of de provincie. In 2012 was dat percentage al gezakt naar 43 %.  Potentiële medespelers in het Beernemse zwemverhaal  zijn buurgemeentes waarvan inwoners en scholen nu al komen zwemmen in het Bloemendalebad.  Ook GBJ De Zande en het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Amandus van  de  Broeders van Liefde zijn interessante partners.

 

Tijdens de raadszitting van januari 2016 herhaalde ik mijn bovenstaande vraag nog eens maar van  een opstart van het dossier bleek nog altijd geen sprake.  Vier maanden  later is er opeens wel witte rook!  De reden? Philippe Muyters. Op donderdag  10 maart 2016 liet de Minister van Sport tijdens  een commissievergadering in de commissie voor Cultuur, Sport, Media en Jeugd van het Vlaamse Parlement weten dat hij nog dit voorjaar een tweede projectoproep voor zwembaden lanceert. De nood aan nieuw zwemwater blijft immers op vele plaatsen in Vlaanderen zeer hoog.  Nog  dit jaar zal de N-VA-minister  opnieuw een oproep doen aan gemeentes en provincie die een nieuw zwembad willen bouwen of een bestaand bad renoveren.  De geselecteerde projecten zullen normalitair  subsidies ontvangen met een maximum van 10 % van de totale investering.    Sport Vlaanderen  is momenteel bezig met  de verschillende beoordelingscriteria maar duidelijk is dat het bovenlokale karakter een essentieel element wordt.  Wil Beernem dus subsidies binnenhalen, dan moet er samengewerkt wordt met andere partners! Ook een zeer tijdig dossier wordt een absolute must.  Dat bleek bijvoorbeeld in 2014 uit het dossier dat Moorslede toen indiende met buurgemeentes Zonnebeke, Langemark-Poelkapelle en Staden. Het dossier was ruim voor de toenmalige projectoproep klaar en dit legde de West-Vlaamse gemeentes geen windeieren: Vlaanderen kwam maar liefst met 1,2 miljoen euro over de brug. In ieder geval zijn de eerste stappen in Beernem eindelijk gezet, nu maar hopen dat het huidige Bloemendalebad het nog even volhoudt.

Lode Vanneste - Gemeenteraadslid N-VA Beernem

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is