“Mensen in armoede korting geven dankzij de Uitpas”

Op 3 juni 2022, over deze onderwerpen: Cultuur

Bijna drie jaar nadat de N-VA het voorstel lanceerde om de Uitpas te introduceren, keurde de gemeenteraad van Beernem op donderdag 2 juni 2022 unaniem de overeenkomst Uitpas Regio Brugge goed. Dat betekent dat Beernem samen met Brugge, Blankenberge, Damme, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout en Zuienkerke instapt in het systeem van deze vrijetijdspas. “ De Uitpas promoot cultuur en sport en geeft bovendien mensen in armoede korting bij allerhande vrijetijdsactiviteiten”,  stellen Lode Vanneste en Gijs Degrande van N-VA Beernem.

De Uitpas is een voordeelkaart voor sport-, cultuur- en vrijetijdsactiviteiten. “Wie deelneemt aan dit systeem kan punten sparen en daarna inruilen tegen voordelen. Bovendien hebben mensen in armoede recht op een kansentarief aan de kassa. Intussen genieten er al meer dan 285.000 kinderen en volwassenen van Uitpas-voordelen bij meer dan 3000 vrijetijdsorganisaties in Brussel en Vlaanderen”, weet stelt Lode Vanneste.

Aanwerving van regionale Uitpas-coördinator

Op 24 maart 2021 lanceerde stad Brugge een voorstel voor de invoering van een Uitpas binnen het burgemeestersoverleg van de Regio Brugge .  Beernem, Blankenberge, Damme, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout en Zuienkerke stelden zich akkoord tot deelname aan een regionale UiTPAS en het delen van de loonkost van een regionale Uitpas-coördinator. “Zodra ook de andere gemeenteraden deze overeenkomst hebben goedgekeurd, kan de Uitpas  geïmplementeerd worden in de acht gemeenten. Daarbij zal ook de nieuwe coördinator aangeworven worden. Beernem maakt dit jaar 10.000 euro voor de invoering van de Uitpas. Voor de jaren 2023, 2024 en 2025 wordt telkens een bedrag uitgetrokken van 5000 euro”, weet raadslid Vanneste.

Dankzij anonieme gegevens passend beleid uitstippelen

N-VA Beernem stelde in oktober 2019 voor om in te stappen in het systeem. Gijs Degrande: “In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen was er in onze regio op dat moment nog geen enkele gemeente die gebruikt maakte van de Uitpas. Vreemd, want steden en gemeenten hebben er  alleen maar voordelen bij. Door het verzamelen van anonieme gegevens kan men het sport- en cultuurbeleid meten en daarna gericht communiceren en een passend beleid uitstippelen. Drie jaar geleden ging de meerderheid niet in op ons voorstel. Steden en gemeenten dienden namelijk te beschikken over 30.000 inwoners. Daarom moest er samengewerkt worden met andere gemeenten en dat lukte toen blijkbaar niet. Gelukkig zijn de geesten ondertussen gerijpt en kwam de regio toch in beweging.””.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is