Jef Vansteenhuyse: “Verplicht speedpedelecs binnen bebouwde kom op rijbaan te fietsen”

Op 5 september 2022, over deze onderwerpen: Mobiliteit
“Verplicht speedpedelecs binnen bebouwde kom op rijbaan te fietsen”

Om verkeersongevallen te vermijden, stelde de N-VA op de gemeenteraad van 2 juni 2022 voor om speedpedelects binnen de bebouwde zone verplicht op de rijbaan te laten fietsen. “De voorbije jaren ging in Vlaanderen het aantal ongevallen met speedpedelecs spectaculair omhoog. Verkeersveiligheid staat voor N-VA Beernem voorop. Daarom moeten we snelheden van de verschillende weggebruikers we op elkaar afstemmen.  Speedpedelecs horen in Beernem daarom niet thuis op het fietspad”, stelt raadslid Jef Vansteenhuyse. CD&V, Groen en Vooruit stemden het voorstel van de N-VA echter weg.

Uit cijfers van mobiliteits­federatie Traxio blijkt dat er in 2017 in Vlaanderen 5.352 speedpedelecs waren ingeschreven, terwijl dat er in 2021 51.418 waren. Dat zijn er dus tien keer zoveel. “Tegelijk gebeurden er de voorbije jaren ook steeds meer ongevallen in Vlaanderen en vallen daarbij ook steeds meer gewonden”, stelt raadslid Jef Vansteenhuyse.

Onduidelijk voor automobilisten

De verkeersreglementering omtrent de plaats van de speedpedelecs op de weg is nogal onduidelijk. Nu is het zo dat gebruikers ervan zelf mogen kiezen of hij de rijbaan of fietspad gebruikt. Dit is bijzonder verwarrend voor automobilisten. “En wanneer een speedpedelec op het fietsbaan rijdt, wordt verondersteld dat hij of zij de andere weggebruikers niet in gevaar te brengt”, verduidelijkt Vansteenhuyse.

Wegbeheerder bepaalt

“Elke wegbeheerder mag zelf bepalen of een speedpedelec is toegelaten op het fietspad. Het verkeer wordt veiliger voor alle gebruikers wanneer de snelheden van de verschillende gebruikers op elkaar worden afgestemd. In deze redenering horen speedpedelecs dus binnen de bebouwde kom thuis op de rijbaan. Met de N-VA pleiten wij er daarom voor om speedpedelecs te verbieden om binnen de bebouwde zone het fietspad te gebruiken”, vertelt Jef Vansteenhuyse.

Veiligheid prioritair voor de N-VA

De drie meerderheidspartijen CD&V, Groen en Vooruit stemden het voorstel weg.  “Bijzonder jammer. Er is nochtans nood aan een visie over de plaats van de speedpedelecs op de openbare weg in Beernem. Veiligheid staat voor onze partij daarbij voorop. Hopelijk hebben we met voorstel de problematiek op de agenda geplaatst”, besluit Vansteenhuyse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is