Het Schepenhuys opent feestelijk op 8 april

Op 24 maart 2017, over deze onderwerpen: Communicatie en Dienstverlening, Cultuur, Erfgoed, Toerisme

Op 8 april rolt het vernieuwde Schepenhuys in Oedelem de rode loper uit. Na maanden renovatie opent het gemeenschapscentrum in Oedelem haar deuren. Schepen van cultuur en bibliotheek Gijs Degrande (N-VA) kijkt met spanning uit naar de opening: “De voorbije maanden is hard gewerkt in het Schepenhuys in Oedelem. De bib op de eerste verdieping is klaar en de verhuis loopt volop. Ook de polyvalente ruimte op de zolder ziet er prachtig uit. De nieuwe ruimte heeft een klein podium en er kunnen zo’n 40 zittende mensen terecht. Het vernieuwde Schepenhuys zal alle gemeentelijke diensten in Oedelem bundelen en moet opnieuw leven in het centrum van Oedelem brengen.”

Feestelijk programma

Voor de opendeurdag is een leuk en gevarieerd programma samengesteld. Schepen Gijs Degrande: “Het Schepenhuys is klaar om je met het hele gezin te verwelkomen op zaterdag 8 april. Er valt heel wat te beleven. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 18.00 u om dit unieke historische gebouw te ontdekken. Kinderen zien we graag verkleed komen als ridder of prinses, de perfecte outfit voor onze schattenjacht!”

Op het gelijkvloers staat de toeristische dienst klaar om je te verwelkomen. “Je vindt er heel wat inspiratie voor uitjes in eigen streek.  Op de eerste verdieping kan je grasduinen in het aanbod van de gloednieuwe bibliotheek. De bibliotheek heropent die dag zijn deuren op deze nieuwe locatie en staat klaar om je vragen te beantwoorden. Wie nog geen lid is en de opendeur naar de bib bezoekt, wordt gratis lid. In de historische raadzaal trakteert het gemeentebestuur je graag op een glaasje, en toosten we samen op de toekomst van Het Schepenhuys. Je hebt er de gelegenheid om met de foto booth een leuke foto te maken.”

Gezinszoektocht 'Schat van Praet'

“De jongere bezoekers kunnen op jacht naar de 'Schat van Praet', een gloednieuwe belevingstocht doorheen Het Schepenhuys. De schattenjacht combineert leuke opdrachten met interessante weetjes over het gebouw. Heer Boudewijn van Praet ziet de kinderen het liefst in aangepaste klederdracht verschijnen: jonkheren, hofdames, ridders of prinsessen zijn dus van harte welkom. De schattenjagers krijgen bij het vinden van de schat een klein aandenken.” De zoektocht loopt nog de hele zomer. 

Van exporuimte tot Vliering

Een grote verandering is de renovatie van de zolderverdieping van het Schepenhuys. Gijs Degrande: “De lift of trap brengt je naar de Vliering, een polyvalente ruimte onder het dak. Tijdens de opendeurdag zijn er voorleesmomenten en knutselateliers voor de kinderen en kan je genieten van optredens van de academie. In de exporuimte is er tijd voor verwondering en bewondering bij de werken van lokaal kunstenaar Rik Beuselinck. Je kan de expo 'Onderweg naar het ultieme sculptuur' bezoeken tot 23 april. Doorheen het gebouw verrassen de woordkunstenaars van Het Venijnig Gebroed je met mooie woorden.”

Feest in Oedelem

De opening van het vernieuwde Schepenhuys laten we niet zomaar voorbij gaan,” besluit Gijs Degrande. “We zijn echt trots op deze verandering in hartje Oedelem en het programma van de opendeurdag oogt veelbelovend. Het wordt een feestelijke ontdekkingstocht voor jong en oud, met aandacht voor cultuur, geschiedenis en plezier.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is