U bent hier
Heel veel vragen bij N-VA Beernem na kaalslag van oevers langs kanaal Brugge-Gent
De voorbij dagen werden op verschillende plaatsen langs het kanaal Gent-Brugge in Beernem grote kapwerkwerken uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg. De landschappelijke impact is enorm groot. Ook wij zijn geschrokken door deze kaalslag. Met N-VA Beernem zitten we met heel veel vragen en daarom gingen we de voorbije dagen op zoek naar antwoorden.
- De kapwerken werden uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg. (=DVW). Dit is eén van de Vlaamse entiteiten binnen het departement Mobiliteit en Openbare Werken en valt onder de bevoegdheid van minister Lydia Peeters (Open Vld).
- Hiervoor beschikt DVW over een schriftelijke toestemming van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) uit 2010 om het kappen van houtige vegetatie volgens een regelmatige cyclus (4 jaar) uit te voeren (zie bijgevoegde foto bij dit bericht).
- Door deze toestemming heeft DVW geen verplichting om een natuurvergunning aan te vragen. Voor het kappen van bomen met omtrek groter dan 1m is wel nog steeds een omgevingsvergunning nodig.
- De reden van dergelijk hakhoutbeheer is tweeledig: overhangende takken en bomen kunnen hinderlijk zijn voor schepen. Bovendien verbergt hoog opgeschoten hakhout onderliggende zwakke zones van de oever. Door cyclisch hakhoutbeheer wordt hakhout niet te groot om hinderlijk te zijn voor schepen en kunnen ook oevers nog voldoende geïnspecteerd worden.
De onderhoudswerken zijn dus zeker nodig maar werden in Beernem wel héél drastisch uitgevoerd. Met N-VA Beernem stelllen wij ons daarom een hele resem vragen.
- In hoeverre werden de werken uitgevoerd volgens de zogenaamde code goede praktijk voor het wijzigen van vegetatie en kleine landschapselementen?
- In hoeverre werd Agentschap Natuur en Bos en het gemeentebestuur betrokken voor én tijdens de werken?
- Gebeurt er na de werken een terreinbezoek met ANB, de bewuste aannemer en de gemeentelijke diensten?
- Zijn de werken volgens afspraak uitgevoerd? Is er naast landschappelijke ook ecologische schade door de werken? Hoe zal De Vlaamse Waterweg deze schade compenseren?
Ook over het totale gebrek aan communicatie stellen we ons opnieuw vragen. Uit ons speurwerk blijkt dat de planning van deze werken immers maanden bekend is.
- Al op 9 april 2020 stelde Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege van de partij Groen aan de bevoegde minister Lydia Peeters de praktijken van De Vlaamse Waterweg aan de kaak. Begin februari 2020 waren er op een andere zonelangs het kanaal Brugge-Gent al kapwerken uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg waarbij er een kaalslag was van bijna 3 km. Daarbij vroeg ze ook een overzicht van de kapwerken die tussen augustus 2020 en maart 2021 gepland waren.
- Uit het antwoord die ze kreeg van Minister Peeters blijkt duidelijk dat er ook in onze gemeente kapwerken gepland waren (zie de bijgevoegde foto bij dit bericht).
- De partij Groen maakt deel uit van het gemeentebestuur in Beernem. Waarom hebben zij hier niet vroeger ingegrepen?
- Waarom is er geen enkele communicatie gebeurd door DVW of door het gemeentebestuur voor aanvang van de werken? Bij dergelijke zware ingrepen langs de mooiste locatie van onze gemeente lijkt ons dat nochtans het absolute minimum.
Wij willen duidelijkheid en vermijden dat dergelijke aanpak in de toekomst vermeden wordt. Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens diende daarom voor ons deze week diverse vragen in bij bevoegde minister Lydia Peeters. De vragen van Bert vindt u bijgevoegd bij dit bericht.Daarnaast vragen we op volgende gemeenteraad opheldering over de rol van het gemeentebestuur en de schepen van Groen in dit verhaal.
Wij blijven uitzoeken hoe dit zo is kunnen lopen en denken na hoe dergelijke kaalslag in de toekomst kan worden vermijden. Mocht u informatie hebben of voorstellen, aarzel niet om deze te bezorgen. Hoopgevend is dat De Vlaamse Waterweg ondertussen bezig is met de opmaak van een groenbeheerplan voor het kanaal Gent–Oostende voor de zones langs de kanaaloevers. Ook de lengte van de zones die in een jaar zullen worden aangepakt, wordt bij de opmaak van dit plan onderzocht.