Gijs Degrande: “Onbegrijpelijk dat Beernem jaarlijks minder dan de helft van premies uitbetaalt voor energie en renovatie “

Op 5 september 2022, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting
Gijs Degrande: “Onbegrijpelijk dat Beernem jaarlijks minder dan de helft van premies uitbetaalt voor energie en renovatie “

De gemeente Beernem voorziet jaarlijks 6.000 euro voor de ondersteuning van zonne-energie en 20.000 euro voor bouw – en saneringspremies. De voorbije twee jaar werd minder dan de helft van dat geld ook effectief uitbetaald aan inwoners. Dat blijkt uit cijfers die fractieleider Gijs Degrande (N-VA) opvroeg bij het gemeentebestuur. “Het voorziene subsidiebedrag voor energie en renovatie is al bijzonder laag. Dat het ook amper wordt uitgekeerd, is een teken aan de wand. Het premiesysteem is te complex en amper bekend bij de inwoners. Dat moet en kan veel beter, zeker in tijden van peperdure energiefacturen en torenhoge gasprijzen. Bovendien vraagt mijn partij om de resterende middelen die jaarlijks overblijven, te investeren in energetische maatregelen voor de eigen gemeentelijke gebouwen”, aldus Degrande.

Jaarlijks trekt Beernem een premiebedrag van 6.000 euro uit voor het plaatsen van zonneboilers en (combi)warmtepompen. In 2021 werden slechts 12 dossiers uitbetaald voor een totaalbedrag van 3.000 euro. In 2020 lag dat bedrag lager met slechts 10 dossiers van telkens 250 euro. En dit jaar zijn er tot op heden slechts 3 dossiers goedgekeurd.

Ook de bouw- en saneringspremies worden amper benut. In 2021 werden slechts 12 dossiers goedgekeurd voor een totaalbedrag van  7.187,84 euro. Dat is slechts 35 procent van de voorziene 20.000 euro. In 2020 waren er amper 5 dossiers voor de totaalsom van 3.327,08 euro (16%). En ook dit jaar zijn er tot nu toe slechts 4 dossiers voor een totaalbedrag van 1.258,43 euro uitgekeerd.

“6.000 euro per jaar voor ondersteuning van zonne-energie of 20.000 euro jaarbudget voor renovatie is op zich al zeer weinig” stelt fractieleider Gijs Degrande . “Dat nog niet de helft van die middelen ook bij de Beernemnaar terecht komt, is een teken aan de wand. Er schort iets aan het systeem. Daar moet dringend werk van worden gemaakt. Als er op het eind van het jaar toch nog middelen voor zonne-energie en renovatie overblijven, wat eigenlijk niet zou mogen, dan worden die best geïnvesteerd in de energetische renovatie van de gemeentelijke gebouwen. Ook daar zijn meer dan genoeg uitdagingen”, besluit Degrande.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is