“Geef maandelijkse mantelzorgpremie van 25 euro aan wie thuiszorg verleent aan zorgbehoevende Beernemnaar”

Op 28 oktober 2020, over deze onderwerpen: Welzijn – OCMW

Op de gemeenteraad van 15 oktober stelde N-VA Beernem voor om vanaf volgend jaar een mantelzorgpremie toe te kennen aan personen die de thuiszorg op zich nemen van een zorgbehoevende inwoner. “Deze premie is een waardering en erkenning van de gemeente Beernem ten aanzien van de mantelzorger. Dankzij hun zorg kunnen zorgbehoevende burgers zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen”, aldus gemeenteraadslid Lien De Wispelaere.  De drie meerderheidspartijen stemden het voorstel van de N-VA echter weg.

 

Een mantelzorger is de meerderjarige persoon die regelmatig zorg verleent aan een zorgbehoevende persoon in diens thuissituatie. Meestal gaat het om een gezins- of familielid maar het kan ook een vriend of kennis zijn met wie de zorgbehoevende persoon een persoonlijke band heeft. “Het huidige reglement van de thuiszorgpremie in Beernem dateert uit  2008. Verschillende punten zijn niet meer van toepassing. Een herziening dringt zich dus op. Een nieuw reglement betekent ook de mogelijkheid om de bestaande premie te verhogen en die voortaan rechtstreeks toe te kennen aan de mantelzorger in plaats van aan de zorgbehoevende”, stelt Lien De Wispelaere van N-VA Beernem.

 

Premie is blijk van waardering

Op de zitting stelde de N-VA daarom een aangepast en vereenvoudigd reglement voor waarbij de premie voortaan aan de mantelzorger wordt toegewezen.  “Zo geven we als lokaal bestuur een krachtig signaal en tonen we een blijk van waardering voor de mantelzorgers. De zorg die zij geven lijkt dikwijls vanzelfsprekend maar is dat zeker niet.  De premie betekent voor de mantelzorger ook een stimulans om hun engagement vol te houdt”, stelt gemeenteraadslid De Wispelaere: Volgens het nieuwe reglement van de N-VA dient de mantelzorger de zorgbehoevende bij te staan bij de thuiszorg of een aanvulling te leveren bij professionele hulpverleners. De mantelzorger dient meerderjarig te zijn en is geen professionele hulpverleners.

 

Mantelzorgverklaring van de huisarts is verplicht

De zorgbehoevende dient op zijn beurt minstens  21 jaar te zijn en minstens zes maanden gedomicilieerd zijn in onze gemeente. “Hij of zij verblijft niet permanent in een residentiële zorginstelling zoals een woonzorgcentrum.  De  zorgbehoevende is niet meer in staat om voor zichzelf te verzorgen en heeft blijvende hulp nodig van een derde. Om de premie te ontvangen dienen de mantelzorger en de zorgbehoevende samen een aanvraagformulier in te vullen en te ondertekenen. Dat documenten dienen ze in bij het Sociaal Huis samen met een mantelzorgverklaring van de huisarts. De premie bedraagt 25 euro per maand en wordt zesmaandelijks uitbetaald op de rekening van de mantelzorger”, besluit Lien De Wispelaere.

Jammer genoeg vond de N-VA geen meerderheid voor dit voorstel. Zowel CD&V, Groen en S.PA stemden het agendapunt weg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is