EXTRA GEMEENTERAAD 14/05/2020 - Betoog Gijs Degrande

Op 14 mei 2020, over deze onderwerpen: coronacrisis

Goeieavond,

Beste collega’s,

 

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad verplicht moet worden samengeroepen wanneer één derde van de raadsleden daar om vraagt. Onze fractie telt negen zetels en voldoet ruim aan dat vooropgestelde minimum. De gemeenteraad is natuurlijk geen kaartclub of een vrijblijvende vereniging die je zomaar even optrommelt voor een losse babbel maar een officieel bestuursorgaan. Het hoogste bestuursorgaan van een gemeente bovendien.

 

Alvorens ik overga naar de inhoudelijke toelichting wil ik nog eens expliciet benadrukken dat we met onze fractie niet lichtzinnig met die mogelijkheid omgaan en niet zomaar gebruik maken van onze uitzonderlijke positie in de gemeenteraad. Integendeel, u zal het ongetwijfeld met me eens zijn dat we vandaag uitzonderlijke tijden beleven en die vragen uitzonderlijke alertheid en uitzonderlijke maatregelen. Bij deze ook onze dank aan de Algemeen Directeur om snel het nodige te doen.

 

De hoogdringendheid voor deze gemeenteraad spreekt voor zich. De cijfers die de krant De Tijd vorige week lanceerde liegen er niet om. Bijna de helft van de zelfstandigen, ondernemingen en handelszaken in Beernem wordt door de Coronacrisis ongemeen hard geraakt. De crisis en de noodzakelijk daaruit volgende crisismaatregelen raken onze lokale economie midscheeps.

  • 11,8% van de bedrijven in Beernem is in direct gevaar door de Corona-crisis
  • 31,8% ondernemingen mag geen enkele bijkomende tegenslag krijgen of zit in de problemen
  • 1,4% ondernemers overleefde niet zonder steun

 

Zowat de helft van onze lokale economie staat onder nooit eerder geziene druk. En zij zijn niet alleen. Ook onze verenigingen zien zich met ongekende problemen geconfronteerd en vragen om hulp. Mijn mailbox loopt vol en dat zal bij jullie niet anders zijn.

En eigenlijk is het niet moeilijk. Eigenlijk is onze opdracht duidelijk. We koesteren allemaal onze bruisende gemeente. We laten geen gelegenheid liggen om – terecht- te zeggen hoe trots we zijn op dat bruisend Beernem, op onze ondernemingen, onze ondernemers,  onze verenigingen en onze vrijwilligers. Het is tijd om de daad bij het woord te voegen. We moeten nu beschermen wat ons dierbaar is. We moeten nu doen wat nodig is om Beernem bruisend te houden, om de basis van ons kostbare sociale weefsel solide en gezond te houden.

 

Beste collega’s,

 

We moeten maatregelen nemen en we moeten dat nu doen. We moeten niet wachten tot de bosbrand is gepasseerd en de brandschade nadien opmeten. Want bij de tactiek van de verschroeide aarde  zijn in de eerste plaats de eigen inwoners het kind van de rekening. We moeten daarentegen nu blussen en zoveel mogelijk brandvrij houden. We moeten de brand bestrijden in plaats van ondergaan.

En natuurlijk is het niet ondenkbaar dat de brand opnieuw opflakkert. Dat kan en het is zelfs heel waarschijnlijk dat er een nieuwe piek besmettingen en crisismaatregelen komen. Maar we kunnen toch niemand op voorhand opgeven. Dat is toch al te cynisch. En als de brand opnieuw opflakkert, als we een tweede of een derde uitbraak van het smerige virus krijgen, dan gaan we bijkomende maatregelen moeten nemen. Blussen tot de brand voorbij is.

De reddingsacties die we vragen, zijn niet alleen economische voorstellen. Het zijn in de eerste plaats sociale maatregelen. Dat geldt ook voor onze verenigingen. We moeten beschermen wat Beernem uniek maakt. Een extra inspanning leveren om ons kostbaar sociaal weefstel te beschermen.

En de keuze is dan ook eenvoudig. Het is alle hens aan dek. Het is hoog tijd voor actie. We moeten nu handelen en daadkracht tonen.

Daarom hebben we deze extra gemeenteraad met drie concrete voorstellen:

  1. We vragen heel concreet om de geplande belastingverhoging niet door te voeren. Zoals jullie allemaal weten, is de N-VA altijd hevige tegenstander geweest van deze maatregel. Slechts vijf van de 300 Vlaamse gemeenten verhoogden dit jaar zowel de aanvullende personenbelasting als de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Beernem is één van die vijf gemeentes.De N-VA vraagt omwille van de Coronacrisis deze verhogingminstens in 2020 te schrappen. Dat is een eerlijke en sociale maatregel zijn die niemand uitsluit. Zowel onze burgers als onze bedrijven kunnen die 850 000 EUR nu op een betere manier gebruiken. Concreet vragen we om deze verhoging zeker al voor dit jaar uit te stellen maar uiteraard zien we dit liever definitief. Als de meerderheid de eenmalige schrapping liever nog structureler ziet en ervoor open staat om definitief te schrappen, passen we de ontwerpbeslissing met plezier in die zin aan.
  2. De tweede maatregel is op heel korte termijn te onderzoeken welke bedrijven en handelaars het zwaarst getroffen zijn in onze gemeente en voor die ondernemingen de opcentiemen op de onroerende voorheffing te verlagen. Met deze maatregel kunnen we de Beernemse ondernemingen die het hardst getroffen zijn een extra financiële impuls geven.Deze sociale maatregel is mogelijk dankzij een nooddecreet dat het Vlaamse Parlement recent heeft goedgekeurd en gemeenten uitstel geeft tot 20 mei om hun opcentiemen vast te leggen. Zo kunnen ze zelf lokale steunmaatregelen uitwerken voor hun lokale economie. Door hier vandaag te beslissen, is er nog ruim de tijd om de nodige stappen te zetten. Deze maatregel, of beter de deadline van 20 mei, is meteen ook de belangrijkste reden om de gemeenteraad vervroegd en hoogdringend samen te roepen.
  3. Tot slot stellen we voor om de subsidies aan onze  verenigingen voor dit jaar met 50 procent te verhogen. Voor de kostprijs van enkele meters voetpad kunnen het verschil maken. Concreet gaat het om 16.500 euro extra voor alle culturele verenigingen, 9.500 euro extra voor alle sportverenigingen, 8.200 euro extra voor alle jeugdverenigingen en 125 euro extra voor de  bloedgevers. In totaal wordt zo een bedrag van 34.825 verdeeld over alle verenigingen. Daarnaast stellen we een coronafonds voor van 10 000 euro. Daarmee ondersteunen we nieuwe initiatieven op vlak van vrije tijd of wijkwerking.

 

 

Beste collega’s,

Zal dit iets kosten? Ja zeker. Deze maatregelen hebben een impact op de begroting maar met de N-VA zijn we bereid deze inspanning te doen. Het is immers geen business as usual.

Zoals u weet, zijn we grote pleitbezorgers van gezonde financiën en een robuuste begroting. Dat waren wij vroeger in het college en dat zijn we vandaag nog altijd in de oppositie. Dat is ook de reden waarom wij bij de goedkeuring van het meerjarenplan niet akkoord konden gaan met de hogere belastingen en de problematische schuldopbouw. Dit zet onze gemeente tegen de muur en maakt krachtig en snel ingrijpen in geval van crisis onmogelijk.

En vandaag is het crisis. Een noodsituatie die vraagt om noodmaatregelen. En om die noodzakelijke noodmaatregelen mogelijk te maken, zal een herstelbegroting hoe dan ook nodig zijn. Dat betekent keuzes maken, investeringen opschuiven of uitstellen. Moeilijke keuzes maken en prioriteiten stellen. Die prioriteiten zijn wat ons betreft zo klaar als een klontje: ons sociaal en economisch weefsel beschermen voor de toekomst. En ook hier willen we ons als oppositie constructief opstellen en reiken we de hand om samen te werken.

 

Beste collega’s,

We moeten kijken wat we zelf kunnen doen en niet afwachten wat andere overheden ons voorschotelen. We moeten zelf het heft in handen nemen en daadkracht tonen. De keuze is niet moeilijk. De vraag is eenvoudig:

Vinden we ons kostbaar economisch weefsel, onze ondernemers, handelaars, zelfstandigen belangrijk genoeg om te beschermen en voor hen te zorgen? Vinden we onze jeugd-, cultuur- en sportverenigingen de moeite waard om hen de nodige zuurstof geven om te overleven?

De vraag stellen, is ze beantwoorden.

Ik wil eindigen met een oproep. We hebben één maal de kans, tot 20 mei, om samen eendrachtig verantwoordelijkheid te nemen. Laat ons die niet mislopen. Laat ons doen waarvoor we verkozen zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is