Christine Stroobandt wil ook in Beernem Vlaamse handhavers inzetten in strijd tegen zwerfvuil

Op 27 april 2022, over deze onderwerpen: Afvalverwerking

In 2021 besliste Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om 30 extra handhavers aan te werven die zich uitsluitend met de controle op zwerfvuil  zullen bezighouden. Ze kunnen in heel Vlaanderen ingezet worden en gaan daarbij specifiek aan de slag op plaatsen die gekend zijn als zwerfvuilhotspots. “Steeds meer gemeenten doen beroep op deze handhavers. Jammer genoeg blijft Beernem achter want tot op heden deed het gemeentebestuur nog altijd geen aanvraag bij de Vlaamse overheid. Met de N-VA pleiten wij er voor om beroep te doen op deze handhavers en ze onder meer in te zetten in de vernieuwde stationsomgeving”, stelt raadslid Christine Stroobandt van N-VA Beernem.

Het aanbod om zwerfvuilhandhavers in te zetten wordt vanuit Vlaanderen aan alle lokale besturen gedaan. Zij kunnen hun hulp inroepen om op hotspots zoals stations, drukke winkelstraten of jaarmarkten een oogje in het zeil te houden. “Ze doen dat zonder uniform, zodat ze meer mensen op heterdaad kunnen betrappen. Omdat zij worden aangesteld door de lokale besturen, zijn de handhavers ook gemachtigd om GAS-boetes uit te schrijven”, weet Christine Stroobandt.

Beernem blijft achterwege

Ook de gemeente Beernem kan een beroep doen op deze handhavers. Het enige wat het gemeentebestuur moet doen is deze handhavers als GAS-vaststellers laten aanduiden door de gemeenteraad.  Omdat er in en rond het nieuwe station veel zwerfvuil ligt, stelde N-VA Beernem op de gemeenteraad van februari om deze Vlaamse handhavers in te zetten in de stationsomgeving. “Jammer genoeg deed het gemeentebestuur tot op heden geen  aanvraag bij de Vlaamse overheid. Het is zo opnieuw duidelijk dat een nette en propere gemeente niet  meteen een prioriteit van CD&V, Groen en Vooruit is. De voorbije jaren werden ook alle  andere voorstellen van de N-VA om sluikstorters strenger aan te pakken, steevast weggestemd”, stelt gemeenteraadslid Stroobandt.

Groeiende interesse

Uit cijfers van minister Demir begin februari blijkt dat er  reeds 168 lokale besturen toelichting kregen over het project. 75 lokale besturen overwegen om een samenwerking aan te gaan en bij 42 lokale besturen hebben er reeds intakegesprekken plaatsgevonden. Het is trouwens de verpakkingsindustrie die instaat in voor de financiering van de handhavers, die vanuit de overheid worden aangestuurd. “Wij vragen dat het gemeentebestuur van Beernem alsnog gebruikt maakt van dit initiatief en deze handhavers onder meer inzet in de buurt van het station”, besluit Stroobandt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is