Beernemse gemeentebestuur stopt zonder overleg plantjesverkoop ten voordele van Kom Op Tegen Kanker

Op 31 januari 2023, over deze onderwerpen: Welzijn – OCMW
Beernemse gemeentebestuur stopt zonder overleg plantjesverkoop ten voordele van Kom Op Tegen Kanker

In 2022 verkochten vrijwilligers in Beernem maar liefst 4.832 azalea-plantjes voor een totaalbedrag van 33.826,60 euro ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Ondanks die recordverkoop beslist het gemeentebestuur van Beernem om in 2023 te stoppen met de jaarlijkse organisatie en coördinatie van de bekende plantjesverkoop. “Deze beslissing gebeurde zonder enige inspraak met de vele vrijwilligers uit onze gemeente. Onbegrijpelijk, zeker gezien het succes van de actie”, reageerde Els Vyncke tijdens de gemeenteraad van 26 januari 2023. Ze drong er bij het gemeentebestuur om aan om alsnog een alternatieve oplossing te voorzien.

“De vele vrijwilligers die zich al jaren inzetten, moesten deze beslissing vernemen via een brief van het gemeentebestuur. Het is onbegrijpelijk dat zij hierover niet op voorhand werden geraadpleegd. Was er wel voorafgaand overleg geweest, dan konden ze eventueel samen zoeken naar een andere oplossing. De burgemeester stelt voortdurend dat hij burgerparticipatie en inspraak hoog in de vaandel draagt maar in dit dossier schiet hij flink te kort”, stelt gemeenteraadslid Els Vyncke.

Vyncke, zelf jarenlang actief als vrijwilliger tijdens de plantjesactie, kaartte de situatie aan op de gemeenteraad van januari 2023. Volgens de burgemeester zouden sommige inwoners al interesse getoond hebben om het initiatief verder te zetten maar zijn er voorlopig geen concrete afspraken gemaakt. “Gezien het succes van de actie, zou het jammer zijn dat de plantjesverkoop in Beernem zomaar wordt opgedoekt. We laten dit dossier met onze N-VA-afdeling niet los en en blijven aandringen op een oplossing”, besluit Els Vyncke.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is