Beernemse Bib breidt uit

Op 8 juli 2016, over deze onderwerpen: Bibliotheek, Communicatie en Dienstverlening, Cultuur, Jeugd

De bibliotheek in Beernem krijgt 180m² extra ruimte voor de jeugd- en kinderafdeling. Sinds jaren kampt de bib met plaatsgebrek en de bijkomende ruimte is ook nodig voor de nieuwe, vraaggerichte werking. Met de uitbreiding komt daar eindelijk verandering in. Een uitbreiding van het gemeentehuis brengt daarnaast alle ondersteunende diensten samen in één gebouw. Deze bundeling van diensten is mogelijk dankzij de integratie van het OCMW en het gemeentebestuur. Volgens schepen van bibliotheek Gijs Degrande (N-VA) zorgt deze uitbreiding voor een betere dienstverlening voor de Beernemse burger en bibliotheekbezoeker. Het gemeentebestuur trekt zo’n 1,4 miljoen euro uit voor het dossier.

Kwaliteit garanderen

Bij zowat elk onderzoek scoort de Beernemse bibliotheek hoge punten voor haar werking. De bib behoort tot de beste van de klas. En dat wil schepen Gijs Degrande absoluut zo houden: “De laatste jaren verandert de bibliotheekwereld bijzonder snel. Onze bib evolueert naar een modern kenniscentrum waar het aangenaam verblijven is. Bibliotheken zijn al lang veel meer dan enkel uitlenen van boeken. Onze kind- en jeugdafdeling is veel te krap en straks starten we ook met het zelf-uitleensysteem. Zonder noodzakelijke veranderingen aan de infrastructuur zal onze bibwerking onder druk komen staan. Vandaag krijgen we jaarlijks overigens meer dan 4.000 leners over de vloer, goed voor 170.000 ontleningen. Daarom investeren we fors in de uitbreiding en herinrichting van onze bibliotheek.”

Vooruitgang na stilstand

Plannen om de bib aan te pakken, zijn er al langer. Vandaag komt er eindelijk verandering in het dossier. “In het nieuwe bouwvolume komt er een gezellige kinderafdeling en een plek voor de jeugd. De ingang verschuift naar de kant van het zwembad en in een zogenaamde presentatielaan komen nieuwe aanwinsten, thema’s en  tijdelijke projecten beter tot hun recht. Aan de inkomstzone komen de zelfuitleenbalies. We voorzien ook een slimme brievenbus waar leners boeken kunnen terugbrengen tijdens sluitingstijd. De totale oppervlakte van de bib neemt met liefst 180m² toe.”

Ook het bestaande deel krijgt een make-over. “De oude vloerbekleding vervangen we door nieuw tapijt, de verlichting en grote delen van het plafond worden aangepakt en er komt een nieuw raam aan de westkant van de bib. De herinrichting zelf met meubilair wordt momenteel volop voorbereid.”

2 in 1

Het nieuw volume verbindt de bib met de uitbreiding van het gemeentehuis. Eerste schepen Gijs Degrande : “De integratie van het OCMW en het gemeentebestuur zorgt voor minder overlapping en meer samenwerking. Dat betekent dus één personeelsdienst, één secretariaat en één financiële dienst. In die uitbreiding brengen we alle tweedelijnsdiensten samen. Dat leidt tot meer efficiëntie, maakt besparingen mogelijk en komt in de eerste plaats de dienstverlening naar de burger ten goede. In de vrijgekomen ruimte in het gemeentehuis komen alle eerstelijnsdiensten zoals de dienst bevolking, jeugddienst, dienst lokale economie en evenementenbeleid. De Woonwinkel krijgt er een vaste stek en mogelijk komt er een loket van de politie.”

Spade in de grond

Na de goedkeuring van het dossier in de gemeenteraad van juli wordt de aanbestedingsprocedure opgestart. In het najaar kan een aannemer worden aangesteld. Eerst zal de uitbreiding worden gerealiseerd waarna de rest van de bibliotheek wordt afgewerkt. “Het dossier is één van de absolute prioriteiten binnen het masterplan voor Beernem en vertrekt vanuit een duidelijke visie op gemeentelijke dienstverlening. Klantvriendelijkheid staat daarin altijd centraal.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is