Beernem zwaait dit jaar opnieuw Sint uit via Plechtige Uittrede

Op 23 oktober 2023, over deze onderwerpen: Jeugd
Beernem zwaait dit jaar opnieuw Sint uit via Plechtige Uittrede

Ondanks een drukke agenda bevestigt Sinterklaas dat hij dit jaar ook Beernem zal bezoeken. Zo zal de Sint zijn tocht terug naar Spanje starten in Beernem. Dat blijkt na het voorstel van raadslid Branco Francois (N-VA) op de gemeenteraad van 19 oktober 2023.  “Op 6 december kunnen kinderen, ouders en grootouders afscheid nemen van de sint in Jeugdhuis The Nooddle. Daarna wordt hij uitgezwaaid in de Beernemse Jachthaven wanneer hij met de boot terug naar Spanje vaart”, verduidelijkt Branco Francois.

Het is niet de eerste keer dat de Sint op 6 december wordt uitgezwaaid in Beernem. Het was toenmalig schepen van Jeugd Gijs Degrande (N-VA)  die 2015 voor de eerste keer de Plechtige Uittrede van Sinterklaas organiseerde. Het betekende meteen een nieuwe traditie en primeur voor Beernem en Vlaanderen.

Vanuit The Nooddle over de fietsbrug naar de jachthaven

Branco Francois: “Op 6 december kunnen alle Beernemse kinderen opnieuw  de Sint en zijn gevolg een uitgeleide doen, nog één keer zwaaien met hun vlagjes en dank je wel zeggen voor al het lekkers en alle speelgoed. Het wordt ongetwijfeld bijzonder druk wanneer de Sint met zijn trouwe paard ‘Slecht Weer Vandaag’ vanuit The Nooddle in een sfeervolle stoet over de fietsbrug naar de jachthaven trekt. Van daaruit gaat richting de kust waar de Stoomboot hem ligt op te wachten, klaar voor het vertrek naar Spanje”.

Traditie blijven koesteren

“Met de N-VA zijn we bijzonder tevreden dat het gemeentebestuur opnieuw aanknoopt met de fijne traditie die Gijs Degrande in het leven riep”, gaat Francois verder. “Sinterklaas is niet alleen één van de oudste maar ongetwijfeld ook één van onze mooiste Vlaamse tradities. Er zijn weinig tradities die jaar na jaar, en dat al decennia lang, zo sterk leven, en dat niet alleen bij de jongsten onder ons. Jaarlijks kijken kinderen vol verwondering, een beetje bevreesd maar tegelijk gelukzalig, uit naar de komst van Sint en Piet. Ook als ouder en grootouder is het genieten van die leuke periode. Die warme tradities moeten we blijven koesteren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is