Beernem past openbare verlichting aan

Op 25 augustus 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare werken

De openbare verlichting in Beernem wordt gedeeltelijk gedoofd. Tussen 23u30 en 4u30 zullen de lichten niet meer branden, met uitzondering van de vrijdag- en zaterdagavond. Belangrijke kruispunten blijven wel nog verlicht. De maatregel maakt deel uit van de nieuwe visie rond openbare verlichting die de gemeente uitwerkt en kadert ook in het Burgemeestersconvenant waarbij de gemeente zich engageert om minder CO2-uitstoot te hebben. “De openbare verlichting is een grote energieverbruiker, nefast voor het milieu en het kost bovendien aardig wat centen,” licht schepen van nutsleidingen Gijs Degrande (N-VA) toe. “Door het doordacht doven van de openbare verlichting doen we het energieverbruik drastisch dalen en besparen we tot 55.000 euro per jaar.” De gemeenteraad keurde het voorstel in juli unaniem goed.

Intergemeentelijke aanpak

De vernieuwde visie rond openbare verlichting bestaat uit twee delen. Een eerste luik omvat richtlijnen over welk type verlichting het meest geschikt is voor een bepaald gebied. “Zo voorzien we in woonwijken systematisch LED-verlichting en langs verbindings- en invalswegen kiezen we voor dimbare verlichting,” aldus schepen Gijs Degrande: “Het tweede luik gaat over het brandregime en daar opteren we voor het gecoördineerd doven van de straatverlichting. Met andere gemeenten in de regio maakten we afspraken over een gemeenschappelijke en gemeentegrensoverschrijdende aanpak. Het gaat om Damme, Oostkamp, Zedelgem, Jabbeke, Zuienkerke, Blankenberge en Torhout. De WVI stond in voor de coördinatie van het uniforme doofplan. Vandaag lopen overigens al doofprogramma’s in meer dan veertig West-Vlaamse gemeenten. Ondertussen is het systeem al van kracht in Oostkamp en hebben wij het principe met de Beernemse gemeenteraad goedgekeurd. Ik hoop dat de andere gemeentebesturen nu snel volgen.”

Veiligheid voorop

Ondanks de positieve impact op het milieu, het energieverbruik en de  financiële voordelen is het gemeentebestuur niet over één nacht ijs gegaan. Voor schepen Gijs Degrande zijn verkeersveiligheid en criminaliteit absolute aandachtspunten: “In geen geval willen we inboeten op verkeersveiligheid en ook inbraken zijn een absolute zorg. Diverse onderzoeken zoals dat van het Belgisch Instituut voor de VerkeersVeiligheid tonen echter aan dat het doven geen impact heeft op de veiligheid. Ook de politie bevestigt dat er geen elementen zijn die een aangroei van criminaliteit of ongevallen zouden veroorzaken. Er zijn zelfs studies waaruit blijkt dat inbraken en vandalisme net toenemen bij meer openbare verlichting. In elk geval zullen we de impact nauwgezet opvolgen.”

Flankerende maatregelen

In het weekend en op feestdagen blijft de verlichting branden omwille van de hogere verkeersintensiteit. “We beperken het doven tot de diepe nachturen zodat bijvoorbeeld ploegarbeiders veilig naar hun werk kunnen. De gevaarlijkste kruispunten blijven verlicht en we voorzien ook een reeks flankerende maatregelen zoals o.a. extra wegmarkering, reflectoren, duidelijker signaleren van midden-eilanden, wegversmallingen en drempels.” Het gemeentebestuur trok zo’n 12.000 euro uit om het net aan te passen. Een investering die zich snel terug verdient. Een overgangsfase moet Eandis in staat te stellen om alles in orde te brengen. Tijdens die periode blijft de zondagnacht voorlopig meegeteld in het weekend en lopen de doofuren van 24u00 tot 05u00. De definitieve regeling gaat in vanaf 2017.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is