Beernem lanceert nieuwe erfgoedpremie

Op 16 september 2016, over deze onderwerpen: Erfgoed

Een nieuw waarderingsplan én een nieuwe erfgoedpremie moeten Beernemnaars warm maken om een erfgoedpand aan te kopen en er voor te zorgen. Met deze nieuwe maatregelen wil schepen van erfgoed Barbara Vandenbrande (N-VA) kandidaat-kopers of eigenaars ook meer duidelijkheid bieden over de erfgoedwaarde van een woning of gebouw. “Met onze nieuwe premie willen we mensen effectief ondersteunen bij de renovatie of het onderhoud van deze panden.”

Inventaris Onroerend Erfgoed

De bestaande inventaris Onroerend Erfgoed is opgemaakt in 2007 en bevat 457 panden in Beernem. De lijst is echter weinig werkbaar. Daar wil Barbara Vandenbrande verandering in brengen: “Vandaag bevat de Inventaris Onroerend Erfgoed enkel een beschrijving van een pand.  De inventaris moet meer zijn dan een loutere opsomming maar ook een waardebepaling meegeven. De lijst moet een echt werkinstrument worden. Daarom is er nood aan duidelijkheid, rechtszekerheid en transparantie. We brengen daarom een classificatie in deze Inventaris. Deze waardering bevat informatie over de erfgoedwaarde van een pand, de verhouding van verschillende panden ten opzichte van elkaar en hun rol in de ruimtelijke structuur van onze gemeente.”

Vernieuwende kijk op erfgoed

Op basis van het waarderingsplan worden aanbevelingen voor het toekomstig beheer van één of meerdere panden bepaald. “We houden daarbij rekening met de erfgoedwaarden alsook het stedenbouwkundig belang van het bouwkundig erfgoed. Uiteraard moet dit in overeenstemming zijn met alle geldende wet-decreet-en regelgeving. Voor elk type pand gaan we inspiratievoorbeelden geven over hoe bepaalde erfgoedwaarden behouden of verbeterd kunnen worden.”

Professionele en vernieuwende aanpak

“Nog teveel mensen zien de beperkingen van een erfgoedwoning. Vaak hebben die te maken met ruimtelijke ordening. Toch zijn er heel wat mogelijkheden. Deze panden krijgen sneller afwijkingen op vlak van energienormen of een nieuwe functie als ze zonevreemd zijn,” aldus schepen Vandenbrande die een positief verhaal over erfgoed wil brengen. Voor de uitbouw van het nieuwe erfgoedbeleid doet de gemeente beroep op een gespecialiseerd bureau: “We willen een objectieve waardebepaling en daar is specifieke expertise voor nodig. De aanstelling van een extern bureau staat op de agenda van de gemeenteraad van september. De voorwaarden voor de aanstelling zijn in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed opgemaakt. Daarmee zijn we voortrekkers in Vlaanderen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is