Arthur Mortier vraagt gemeentelijke toelage bij verplichte wijziging van straatnaam en huisnummer

Op 8 november 2019, over deze onderwerpen: Communicatie en Dienstverlening

Door een nieuwe verkaveling krijgen verschillende inwoners van de Schooldreef straks een nieuw huisnummer. Dit zorgt uiteraard voor een aantal kosten. Gemeenteraadslid Arthur Mortier vroeg op de gemeenteraad van oktober 2019 aan het gemeentebestuur om hierbij tussen te komen.  Een dergelijke gemeentelijke toelage bestaat trouwens in verschillende buurgemeentes. De Beernemse meerderheid antwoordde negatief en  weigert tussen te komen.

 

Gemeentelijke toelage bestaat al in Oostkamp en Aalter

Wanneer bewoners een nieuw huisnummer of een andere straatnaam krijgen, dient men een aantal kosten te maken. Arthur Mortier (N-VA): “ Zo zijn er de inschrijving van de wagen, het verwittigen van bankinstellingen, verzekeringen, nutsmaatschappijen, kadaster, werkgever, mutualiteit, kinderbijslagfonds of het aanpassen van identiteitskaart. Omdat inwoners deze last opgelegd krijgen door een actie van het gemeentebestuur, lijkt het correct dat de gemeente tussenkomt in de gemaakte kosten voorziet. In het verleden werd een tegemoetkoming gedaan bij de wijziging van de Waterstraat naar de Rietstraat.  Ook  in buurgemeentes Oostkamp en Aalter bestaat zo een gemeentelijk toelage”.  Mortier deed daarom het voorstel op de gemeenteraad van 17 oktober 2019 om een reglement op te stellen voor een gemeentelijke  toelage bij huisnummer- en straatwijziging.

 

Meerderheid weigert tussen te komen

Burgemeester Jos Sypré CD&V antwoordde op de gemeenteraad dat er in Beernem geen standaardtussenkomst is voorzien in de kosten. . Bij de grote hernummering naar aanleiding van de aanleg van het derde en vierde spoor is er wel  tussengekomen in de kosten voor een nieuwe nummerplaat.  Sypre gaf toe dat er  in Aalter wel een subsidiereglement is voor de hernummeringen in het kader van de fusie.. Een particulier krijgt daarbij 50 euro, een bedrijf krijgt 100 euro. In Oostkamp krijgen de particulieren 50 euro via een cadeaubon, zelfstandigen krijgen 250 euro overgeschreven op hun rekening.

 

Tegemoetkoming voor zelfstandigen wordt onderzocht

Volgens Sypré kan een financiele tussenkomst de kosten verzachten maar gebeuren er in Beernem al  een aantal zaken gratis. Zo is er de aanpassing van de identiteitskaart en worden kinderbijslagfonds en mutualiteit gratis aangepast via de kruispuntbank. Ondernemingen kunnen hun adres gratis aanpassen als ze een attest van de gemeente voorleggen. Voor zelfstandigen kunnen er wel bijkomende kosten zijn als zij bijvoorbeeld visitekaartjes en briefpapier willen herdrukken. . Volgens Sypré is  een tegemoetkoming van de gemeente bij zelfstandigen wel te verantwoorden en daarom zal dit onderzocht worden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is