Aanpassing meerjarenplanning - Betoog Gijs Degrande, gemeenteraad 1 juli 2021

Op 8 juli 2021, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting

Beste collega’s van de gemeenteraad,

Hiervoor ligt de derde aanpassing aan het MJP voor deze legislatuur. Het MJP hebben we natuurlijk al uitvoerig besproken, daar gaan we vandaag niet verder op in. Wel wil ik me focussen op de aanpassingen die hier vandaag voorliggen. Daarbij wil onze fractie drie punten aankaarten. 

1. Coronamaatregelen

De meerjarenplanaanpassing geeft naast nieuwe ramingen voor de inkomsten en niet gerealiseerde exploitatie-budgetten ook een overzicht van nieuwe initiatieven en van de aanpassing van bestaande initiatieven. Wie die nieuwe initiatieven bekijkt, en op zoek gaat naar de nieuwe coronamaatregelen die de voorbije maanden meermaals werden aangekondigd, komt al snel tot de teleurstellende vaststelling dat de Beernemse crisis- en herstelmaatregelen na 15 maanden corona nog altijd bijzonder mager ogen. 

Het voorbije corona-jaar lag de focus quasi éénzijdig op het gezondheidsaspect. Natuurlijk was die aandacht essentieel. De samenwerking met Oostkamp en het vaccinatieprogramma is zonder meer vlot verlopen. Dat is zeker een goede zaak. Ik wil iedereen die hier aan meewerkt dan ook uitdrukkelijk te bedanken. Het vaccinatiecentrum is ook een mooi voorbeeld dat samenwerking met andere gemeenten loont én werkt. Crisismanagement gaat echter over veel meer. Het gaat ook over het beschermen van wat kwetsbaar is in je gemeenschap, je sociaal en economisch weefsel. De voorbije maanden deden we daartoe met N-VA veel opbouwende en ondersteunende voorstellen. Helaas in de regel tevergeefs. 

Bij het begin van de zomer van 2020, bij het einde van 2020 werd door de burgemeester en het college telkens gevraagd om te wachten, men was volop bezig en werden nieuwe steun- en herstelmaatregelen in het vooruitzicht gesteld. Wat een afwachtende houding was, blijkt vandaag een berustende houding. Dat werd vorige gemeenteraad al duidelijk en wordt nu helaas nog eens bevestigd in deze meerjarenplanaanpassing. Na de eerste golf heeft men ook de tweede en derde golf laten lopen zonder steunmaatregelen in de hoop dat die zou overwaaien. Dat werd ook bijna letterlijk bevestigd in de antwoorden op de vorige gemeenteraad. 

Vandaag zien we - eindelijk - twee maatregelen.  De maatregelen op zich zijn inhoudelijk goed, maar beste collega's, geef toe:  ze komen aat en zijn zeer beperkt. Ze zijn ‘Very little, very late’. 

  • Er komt steun voor horeca. Dat is een goede zaak natuurlijk. Dat vragen wij al ruim een jaar. Overigens stellen we vast dat nu wel gekozen wordt voor een generieke maatregel terwijl dat tot voor kort de mantra was om N-VA-voorstellen zoals de horecabon, of de gerichte belastingverlaging af te wijzen. Maar goed, beter laat dan nooit. Voor onze fractie mocht het evenwel een pak verder gaan. Wat met andere sectoren die ook sterk geleden hebben, die vandaag proberen rechtkrabbelen? Wat met die ondernemers en economische sectoren die nog altijd bekomen van de rake klappen die zij kregen? Ook zij verdienen ondersteuning.
  • Er komen maatregelen voor verenigingen die huren. Opnieuw, een goede, logische maatregel die we natuurlijk steunen. En opnieuw de vaststelling dat het om een generieke maatregel gaat. Laat ons het voortschrijdend inzicht noemen. Maar voor onze fractie moet het absoluut meer zijn. Onze verenigingen verdienen een extra impuls, een extra duw, extra zuurstof. Wij blijven op de nagel kloppen dat onze verenigingen recht hebben op de 165.000 euro steunmiddelen die Vlaanderen voor onze verenigingen uittrok maar waarvan het overgrote deel blijft hangen bij het gemeentebestuur.

2. Ons oppositiewerk loont, onverwacht

Een tweede punt is de aangename maar verrassende vaststelling dat het oppositiewerk toch loont. De voorbije maanden en weken deden we vanuit onze fractie een pak constructieve, goede voorstellen maar die werden in de regel weggestemd. Het doet goed dat we onze voorstellen nu – weliswaar diep verstopt in de tabellen van deze meerjarenplanaanpassing- alsnog kunnen terugvinden. Zo zien we bijvoorbeeld: 

  • Extra budget 2022 voor renovatie voetbalterreinen;
  • Middelen voor een dossier mooimakers 10.000 euro in 2021;
  • Voor een Hondenlosloopzone Sint-Joris;
  • Voor een Oriënterend bodemonderzoek stortplaats Beverhoutsveld;
  • Voor het Plaatsen verzinkbare paal Miseriebocht;
  • Een budget voor uitpas;
  • Of voor de renovatie gebouw Bargepark.

Zoals gezegd, we zijn blij dat we onze voorstellen alsnog terug zien keren. De aanhouder wint.

 

3. Financieel en budgettair gaat het van kwaad naar erger

Ons laatste bezorgdheid gaat over de evolutie van onze gemeentefinanciën. Veel uitgaven worden niet opgenomen of doorgeschoven naar later. De enige reden is om de boekhouding rond te krijgen, om de cijfers te laten kloppen. Dat geeft natuurlijk een vertekend beeld van de Beernemse kas en de financiële realiteit. Mijn collega Jef, specialist op dit terrein, zal hier de nodige toelichting geven en aantonen dat gezonde gemeentefinanciën zijn duidelijk geen issue voor deze meerderheid.

 

SLOTVERKLARING

Zoals gezegd gaat dit agendapunt over de aanpassing van de meerjarenplanning. Ondanks de goede zaken waar ik naar verwees, kunnen we dit niet goedkeuren. 

  • Op vlak van herstelmaatregelen, is het voor ons zeer laat, en zeer weinig. 
  • We missen een aanpassing op vlak van belastingen.  
  • Met elke begrotingswijziging neemt onze bezorgdheid over het financieel beheer van onze gemeente toe. 
 
STEMVERKLARING

“De voorbije maanden deed de N-VA-fractie veel constructieve voorstellen maar die werden in de regel weggestemd. Het is een aangename verrassing dat deze nu – weliswaar verstopt in de tabellen - alsnog in deze MJP-aanpassing zijn terug te vinden. Denken we aan het extra budget 2022 voor renovatie voetbalterreinen, de middelen voor een dossier Mooimakers, voor een Hondenlosloopzone Sint-Joris, voor een Oriënterend bodemonderzoek stortplaats Beverhoutsveld, voor het plaatsen verzinkbare paal Miseriebocht, een budget voor Uitpas of voor de renovatie gebouw Bargepark. Ondanks die goede zaken kunnen we deze aanpassing niet goedkeuren. De opgenomen herstelmaatregelen zijn goed maar komen wat ons betreft zeer laat én zijn bovendien zeer beperkt. We missen een extra impuls voor onze verenigingen en zien ook noden bij andere economische sectoren. We blijven hierop aandringen. Daarnaast missen we een aanpassing op vlak van belastingen. De verhoging moet wat ons betreft worden teruggedraaid. Tot slot stellen we vast dat veel uitgaven niet worden opgenomen of doorgeschoven om de boekhouding rond te krijgen. Met elke begrotingswijziging neemt onze bezorgdheid over het financieel beheer van onze gemeente toe.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is