Wordt Beernem straks een biergemeente?

Op 1 juli 2014

Sinds enkele jaren zijn er met Brouwerij Rostune en  de Vliegend Paard Brouwers in Beernem 2 gewaardeerde bierbrouwers actief.  Brecht Vanderosteyne en Andy Dewilde heten de twee Beernemse hobbybrouwers die elk een aantal lekkere streekbieren produceren.

In de gemeenteraad van juni 2014 pleitte raadslid Lode Vanneste (N-VA) om Beernem nog meer als een biergemeente op de kaart te zetten.  Dit kon volgens Vanneste door het organiseren van een bierfestival, al dan niet in samenwerking met een aantal Beernemse verenigingen.  Lode Vanneste: “ Zo’n bierfestival wordt jaarlijks in verschillende andere gemeentes georganiseerd. Het concept van zo een evenement is vrij simpel: er worden verschillende brouwerijen met een eigen stand uitgenodigd.  De bezoeker koopt tegen bruikleen een glas en kan daarna een aantal jetons aanschaffen.  Met een jeton kan er dan een van de bieren geproefd worden.  Bij de meeste festivals is er ook een foodcorner of een eethoek voorzien waar men iets kan eten.  Ideaal dus om ook een aantal andere Beernemse handelaars in het evenement te betrekken”.  Vanneste deed de suggestie aan het gemeentebestuur om te onderzoeken of een bierfestival ook in Beernem mogelijk is.

Burgemeester Johan Derycke (CD&V) antwoordde dat het zeker de moeite waard is om de mogelijkheden van een bierfestival te onderzoeken. Derycke: “ Onze bevolking feest graag en feest goed.  Er worden dan ook veel manifestaties georganiseerd.  Het kan evenwel niet de bedoeling zijn dat het bestuur hiervoor zelf de organisatie opneemt.  Wel willen we uiteraard logistieke ondersteuning verlenen, meehelpen en de verenigingen samenbrengen die de organisatie op zich willen nemen”.

Ook Schepen Barbara Vandenbrande (N-VA) was positief over het voorstel van Lode Vanneste. Vandenbrande “ Zo lanceren we op 15 juli onze eigen Beernemse Streekproducten waaronder de 2 streekbierproducenten. Met deze streekproducten doen we vervolgens in september een promotoer doorheen de gemeente.  Misschien kunnen we uitkijken om volgend jaar een heuse streekproductenmarkt te organiseren, eventueel in samenwerking  met andere gemeentes.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is