Uitgewerkt plan voor openbare verlichting in Beernem in de maak!

Op 24 december 2014

De voorbije weken was er heel wat te doen rond het  dreigende stroomtekort en het mogelijk in werking treden van het afschakelingsplan tijdens een koude winterperiode.  De burger kreeg ondertussen via verschillende kanalen heel wat tips om zelf energie te besparen.  Volgens N-VA-gemeenteraadslid Lode Vanneste kan ook de  gemeente zijn duit in het zakje doen.  Hij verwees op de raadszitting van 18 december 2014 naar een interessant pilootproject rond dat momenteel loopt in een aantal gemeentes.

Veiligheidsgevoel

Lode Vanneste:  “ Het gaat om een project van Eandis rond ‘intelligente straatverlichting’. Dit is straatverlichting die automatisch feller brandt zodra er wandelaars, fietsers of wagens voorbijkomen en die dimt als niemand zich in de buurt bevindt. Er wordt hiervoor LED-verlichting gebruikt die tot 80% van het normale energieverbruik kan besparen. Deze licht-op-aanvraag technologie haalt niet alleen de energiekost naar beneden maar de verlichting brandt ook wanneer er passage is en verhoogt zo  het veiligheidsgevoel van de burger”. Raadslid Vanneste vroeg  aan het gemeentebestuur om te onderzoeken of ‘intelligente straatverlichting’ ook in Beernem mogelijk is.

Uitgewerkt OV-plan voor Beernem

Volgens Schepen van Openbare Werken Gijs Degrande (N-VA) is de gemeente  al langer bezig  met duurzame openbare verlichting. Toch wilde hij het aandeel van straatverlichting in het kader van de problematiek rond stroomtekort nuanceren. Gijs Degrande: “ De belangrijkste oorzaak voor capaciteitstekort is het veelvuldig gebruik van warmtebronnen op de piekmomenten tussen 16u en 20u. Dat betekent uiteraard niet dat we zuinig moeten omspringen met  openbare verlichting.  Momenteel  werken we samen met Eandis  aan een uitgewerkt plan van aanpak  voor openbare verlichting in Beernem.  Dit plan bevat ondermeer de problematiek van het dimmen en doven én  alles rond LED-verlichting.   Doel is te komen  tot een uitgewerkte visie met plan van aanpak voor de openbare verlichting in Beernem.”.

Gijs Degrande gaf aan dat in kader van de opmaak van het  plan ook al de intelligente straatverlichting werd bekeken. “Het is een zeer interessante piste die voorlopig nog in zijn kinderschoenen staat.  De proefprojecten lopen maar doen dat voorlopig nog niet zoals het hoort en ze zijn ook duur.  Er zijn nog een aantal vraagtekens naar duurzaamheid en rendement.  Ook het afstellen van de sensoren blijkt niet zo evident.  Wij wachten dus nog even af om hier zelf mee te starten maar houden de evolutie nauwlettend in de gaten”.

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is