Sint-Lambertus wordt groene parkbegraafplaats

Op 4 juli 2014

De begraafplaats Sint-Lambertus in Oedelem wordt opgewaardeerd tot een groene parkbegraafplaats. Het gemeentebestuur werkt aan een opwaarderingsplan met een toekomstvisie voor het kerkhof. Volgens N-VA-schepenen Gijs Degrande en Barbara Vandenbrande moet de begraafplaats naast haar functie als kerkhof ook een parkfunctie voor het dorp krijgen en uitgroeien tot een groene wandeldoorgang. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de concessies voor de begraafplaats te verlengen.

Groen en duurzaam

“Momenteel wordt voor de begraafplaats aan de kerk van Oedelem een opwaarderingsplan uitgewerkt met een toekomstvisie naar inrichting, beheer en gebruik van het kerkhof,” aldus schepen van Begraafplaatsen Gijs Degrande (N-VA). “We hebben daarbij bijzondere aandacht voor de bewaring van de aanwezige erfgoedwaarden en voor het pesticidevrij onderhoud van de ruimte. Deze studie brengt de noden en mogelijkheden in kaart, om zo de effectieve aanpak van het kerkhof op lange termijn te onderbouwen. We doen hiervoor een beroep op landschapsarchitect Andy Malengier die op dit vlak heel wat ervaring heeft en verschillende projecten realiseerde in Vlaanderen. De komende jaren willen wij op basis van deze studie het kerkhof omvormen tot een groene, rustige parkomgeving.”

Waardevol erfgoed

“Om de erfgoedwaarden van het kerkhof te bepalen, is kunsthistorica Anne Mie Havermans aangesteld om een inventaris op te maken van de graven en hun historische kenmerken. Zij doet ook onderzoek naar de geschiedenis van het kerkhof,” licht Barbara Vandenbrande, schepen van Erfgoed (N-VA) toe:  “De Heemkundige Kring voert daarnaast cultuur-historisch onderzoek naar de personen die op Sint-Lambertus liggen begraven. Op deze manier willen we een uniek stukje Oedelemse geschiedenis ontsluiten en vrijwaren voor de toekomst.”

Procedure verlenging concessie

Net als bij de andere begraafplaatsen in de gemeente wordt ook in Oedelem de procedure voor de verlenging van de concessies van de zerken opgestart. Het is de eerste keer dat dit gebeurt voor het kerkhof Sint-Lambertus. Schepen Gijs Degrande : “Nabestaanden krijgen de kans om de concessie te verlengen voor 15 tot 30 jaar. Op het kerkhof Sint-Lambertus zijn heel wat bordjes geplaatst aan de zerken. Merk je een bordje op bij een kelder of zandgraf van een overleden familielid of vriend, dan wil dit zeggen dat de concessie van de zerk verstreken is. Ook aan de ingang van de begraafplaats vind je een lijst vinden van de overledenen waarvan de concessie van hun laatste rustplaats verstreken is.  Van 10 juni 2014 tot 9 juni 2015 kunnen nabestaanden de concessie verlengen voor 15 of 30  jaar. Kinderzandgraven kunnen gratis verlengd worden voor 15, 30 of 50 jaar.” Wie meer wil weten of vragen heeft, neemt best contact op met onze dienst burgerlijke stand.

“Het is duidelijk dat de oude begraafplaats in Oedelem heel wat troeven heeft, zowel op landschappelijk, erfgoedkundig en ook toeristisch vlak. Die troeven willen we ten volle ontplooien, mét respect voor karakter en functie, en op duurzame manier,” besluiten schepenen Degrande en Vandenbrande.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is