Opgelet met rattenvergif in Beernem

Op 23 juni 2015

Vlaanderen ligt vol rattenvergif.  Recent raakte bekend dat de Vlaamse Milieumaatschappij de voorbije jaar maar liefst 89 368 kilo rattenvergif legde langs waterlopen, gewestwegen en parkings.  Daarnaast bieden verschillende gemeenten waaronder Beernem extra rattenvergif aan aan hun inwoners.  Zij moeten nl zelf instaan voor de bestrijding in en rond hun woning. Volgens gemeenteraadslid Lode Vanneste (N-VA) mogen we hier niet te lichtzinnig mee omgaan want het gif is uiterst gevaarlijk voor mens en dier. Onderzoek wijst uit dat jaarlijks heel wat dieren sterven door het eten van  vergiftigde ratten. Het zijn  vooral roofvogels, vossen en maters en uilen die  hiervan  het slachtofferworden.. Bovendien stijgt de resistentie bij ratten. Het is daarom belangrijk dat zowel gemeente als particulier zoveel mogelijk opteren voor natuurvriendelijke alternatieven!”

 

Enkele cijfers

 

Op de gemeenteraadszitting van mei 2015 vroeg Lode Vanneste verschillende cijfers op aan het gemeentebestuur.   Zo blijkt dat in 2014 de Beernemse rattenvanger  194 ratten wist te vangen met een machinale klem. In 2013 waren dat er maar  17,  In 2015 zijn dat er voorlopig 56.  De gemeente beschikt daarvoor over 113 klemmen en bestelde er recent 50 bij.   Daarnaast gebruikte de zogeheten exotenbestrijder zowel in 2013 als in 2014 260 kg rattenvergif.  Hoeveel ratten hiermee bestreden werden, is uiteraard niet duidelijk. Tenslotte werd in 2013 en 2014 jaarlijks 200 kg rattenvergif verkocht aan het loket van de gemeente.

 

Natuurvriendelijke alternatieven

 

Volgens Lode Vanneste is het alvast positief dat Beernem het aantal klemmen recent opdreef met vijftig stuks. Vanneste: “Ook voor de burger bestaan er op de markt al heel wat natuurlijkvriendelijke alternatieven. Niet alleen zijn er elektrische vallen, er bestaat eveneens al elektrische apparatuur die zorgt voor een verandering van het elektromagnetische veld in en rond de woning. Door je huis of bedrijf worden digitale golven gestuurd die muizen en ratten niet kunnen verdragen”.

Tenslotte vroeg Lode Vanneste op de gemeenteraad om op de gemeentelijke website duidelijk te communiceren hoe men met rattenvergif dient op te hangen. Het gaat nl om klein gevaarlijk afval dat je niet zomaar in je huisvuilzak mag stoppen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is