Ook zorgbehoevende ouderen hebben stemrecht

Op 16 april 2009

N-VA Beernem pleit voor de organisatie van een stembureau in de Beernemse rusthuizen bij de Vlaamse en Europese verkiezingen op 7 juni.

Onderzoek toont aan dat bij verkiezingen slechts 10% van de Vlaamse rusthuisbewoners hun stem uitbrengen, hetzij persoonlijk, hetzij per volmacht. "Dit zijn bedroevende cijfers, een negatieve trend die ongetwijfeld ook in Groot-Beernem aanwezig is", aldus Gijs Degrande, voorzitter van ‘N-VA Beernem'. De grootste reden voor de zeer geringe deelname van rusthuisbewoners aan de kiesverrichtingen blijkt de verplaatsing naar het stembureau, die voor velen een onoverkomelijk probleem is.

"Dit is gelukkig wel een probleem waar iets aan te doen valt. Want waar in de rusthuizen zelf een stembureau wordt ingericht, ligt de vervulling van de kiesplicht beduidend hoger. De N-VA vindt dat de fundamentele democratische rechten voor iedereen gevrijwaard moeten worden, ook voor zorgbehoevende ouderen in Beernem. Ook zij moeten de kans krijgen om zelf hun stem uit te brengen! En daar is slechts een heel kleine moeite van het gemeentebestuur voor nodig, zonder dat dit meer kosten met zich meebrengt."

‘N-VA Beernem stelt voor om op 7 juni een stembureau minder in te richten in de traditionele locaties en dit te verplaatsen naar de Beernemse rusthuizen. "Dit is veel eenvoudiger en goedkoper dan het vervoeren en begeleiden van de rusthuisbewoners naar het bureau waar men normaalgezien moet gaan stemmen. Bovendien zullen de bewoners van het rusthuis hun stem kunnen uitbrengen in een honderd procent toegankelijk stembureau. Het biedt daarnaast ook een mooie opportuniteit om de bewoners van de omliggende straten naar datzelfde stembureau uit te nodigen. Zo kunnen we het sociale contact tussen de omwonenden en de rusthuisbewoners stimuleren en de drempel tussen de omwonenden en het rusthuis verlagen. Kortom, dit voorstel biedt een absolute meerwaarde voor alle betrokkenen", aldus de N-VA-afdelingsvoorzitter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is