Nieuwe stap naar één OCMW- en gemeentebestuur

Op 4 september 2015, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting, Welzijn – OCMW

Sinds 1 juli zijn de financiële diensten van het gemeentebestuur en van het OCMW van Beernem samengevoegd. Dit is een nieuwe, belangrijke stap vooruit in de integratie van beide besturen. Meer samenwerking tussen beide besturen is volgens N-VA-schepenen Gijs Degrande en Jef Vansteenhuyse niet alleen kostenbesparend maar zorgt in de eerste plaats voor meer efficiëntie en minder dubbel werk. En vooral een sterker sociaal beleid.

“De gemeentelijke financiële beheerder zal voortaan ook het financieel beheer van het OCMW voor zijn rekening nemen. De boekhouder van het OCMW versterkt sinds kort de gemeentelijke financiële dienst,” aldus schepen van financiën Jef Vansteenhuyse (N-VA): “We kijken vooruit en anticiperen hiermee op de toekomstige verplichte integratie van OCMW en gemeentebestuur.  Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat dit leidt tot een meer efficiënte en performante organisatie. Meer en betere samenwerking levert een stevige versterking op van het personeelskader en een fiks financieel voordeel door bijvoorbeeld gezamenlijke aankopen van materialen of software. Doordat administratieve taken niet meer dubbel gebeuren, kunnen we bovendien efficiënter werken.”

De afstemming van de gemeente- en OCMW-diensten is een uitdrukkelijke wens van de N-VA. Eerste schepen Gijs Degrande licht toe: “Na het afsluiten van een beheersovereenkomst tussen gemeente en OCMW op 1 mei 2014 werd een grondig actieplan uitgewerkt dat de doorgedreven samenwerking tussen beide besturen mogelijk moet maken. Een eerste belangrijke uitvoering was de aanstelling van één gemeenschappelijke secretaris voor gemeente en OCMW. Samen met het managementteam staat hij in om het actieplan en de versterkte samenwerking uitvoering geven.”

Tijdens het afgelopen jaar werden verschillende belangrijke stappen gezet:

  • De begeleider van OCMW-werknemers kreeg een functie als magazijnier bij de gemeente.

  • Proper en Net wordt aangestuurd door de gemeentelijke groendienst met meer afstemming tot gevolg.

  • De klusjesdienst van het OCMW kan gebruik maken van materialen en kennis van de gemeentelijke Technische dienst.

  • De gemeentelijke communicatie-ambtenaar staat in voor de communicatie van beide besturen.

  • De personeelsadministratie van het OCMW werd recent in handen genomen door de gemeentelijke personeelsdienst.

  • Twee administratieve krachten kwamen door deze reorganisaties vrij in het OCMW en worden nu ingezet in het gemeentelijk secretariaat en financiële dienst.

Door het aanleggen van een netwerkverbinding tussen OCMW en gemeentehuis kan er op vlak van de administratie volledig geïntegreerd gewerkt worden. Alle computertoepassingen en boekhouding wordt volledig op elkaar afgestemd en gezamenlijk aangekocht. Het meest recente voorbeeld is een programma voor het notulenbeheer ter voorbereiding van raadszittingen en afwerken van besluiten achteraf.

“Een grote reorganisatie die niet onmiddellijk zichtbaar is voor iedereen maar heus wel grote voordelen oplevert. De integratie zal voor velen pas duidelijk worden als het gehele OCMW verhuist naar het SJOK bij het gemeentehuis en er ook één onthaalbalie zal zijn,” besluiten Gijs Degrande en Jef Vansteenhuyse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is