Nieuwe reyclagepark gaat vlot van start

Op 7 oktober 2013, over deze onderwerpen: Afvalverwerking

 Op 2 juli 2013 keurde de Gemeenteraad van Beernem het politie- en retributiereglement goed voor het brengen van recycleerbaar afval naar het recyclagepark.  Hiermee werd de toepassing van het Vlarema-decreet uitgevoerd.  Dit Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)  zet een Europese richtlijn om en herziet het Afvalstoffendecreet van 1981. Vlaanderen trekt met dit nieuwe materialendecreet resoluut de kaart van het duurzaam beheer van materialen.  Tijdens de vakantieperiode werkte Schepen van Afvalbeleid  Jef Vansteenhuyse (N-VA) in alle stilte verder om de praktische invoering mogelijk te maken en de communicatie uit te werken.

 

 Uitgebreide communicatie

In Open Blad van september werd vervolgens  aangekondigd om de middenpagina’s van de oktober-editie  in de gaten te houden.  Jef Vansteenhuyse: “ Tevens startten we in dit nummer een informatiecampagne om afval te voorkomen. Ook de werking van de Kringwinkel werd nog eens in de verf gezet”.

 

Vorige week zat  Open Blad van oktober in de brievenbus.  Vansteenhuyse: “ Daarin vindt de Beernemnaar een heel duidelijke uitleg over de nieuwe werkwijze en tarieven op het recyclagepark.  Het bevat alle nodige informatie om het bezoek aan het recyclagepark voor te bereiden. De bladzijden kunnen er gemakkelijk uitgenomen worden en bewaard.   ”.

 

Neen aan afvaltoeristen

 Met de nieuwe tarieven volgt onze gemeente de Vlaamse regelgeving ivm het afvalstoffendecreet en materialendecreet.  Jef Vansteenhuyse:  “  De nieuwe tarieven zitten nog steeds dichter bij de minimum- dan bij de maximumtarieven.  Heel wat mensen uit buurgemeentes vonden het trouwens  tot voor kort heel goedkoop  in Beernem en kwamen hun afval bij ons brengen.  De Beernemnaar droeg zo dan de kosten voor de verwerking.  Met het optrekken van onze tarieven willen we dit afvaltoerisme stoppen”

 

De wijziging van de tarieven bleek volgens de N-VA-schepen bij velen bekend. “ Gedurende de laatste weken, met toppunt in de laatste zonnige week van september, werd er nog heel wat naar het recyclagepark gebracht. Een logische  reactie van onze bevolking die niet alleen aantoont dat men prijsbewust is, maar ook bereid is om de inspanning te leveren om ons milieu te bewaren. Ieder wil meehelpen om de recyclage mogelijk te maken en dat stemt mij als schepen voor afvalbeleid tevreden”, aldus Jef Vansteenhuyse.

 

Ook de parkwachters en de milieu-ambtenaren werden goed voorbereid om de nieuwe regeling te communiceren met de bevolking.  Schepen Vansteenhuyse (N-VA) was gedurende de eerste  dagen zelf aanwezig om te zien hoe alles verliep op het recyclagepark.  Vansteenhuyse: “  Er waren  weliswaar minder klanten maar de werking verliep  vlot. De parkwachters geven de nodige inlichtingen en de mensen vertellen spontaan welke materialen men brengt.  Bezoekers  weten relatief goed hoeveel alles hen zal kosten.  Een bezoeker zei het als volgt: “ Moest je rekenen wat mij alle spullen nieuw gekost hebben die op mijn aanhangwagen liggen, dan kost het mij nu nog geen 1% ervan om het terug kwijt te geraken””.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is