Nieuwe exporuimte Schepenhuys opent deuren!

Op 13 december 2013

 De openingstentoonstelling ‘ontmaskerd’ van Strook opent de nieuwe ondergrondse exporuimte van het Schepenhuys in Oedelem.  De exporuimte is bedoeld als multifunctionele ruimte voor culturele en socio-culturele activiteiten waar ook kunstenaars terecht kunnen. Schepen van Cultuur Gijs Degrande (N-VA) : “Beernem kent bijzonder veel talent en culturele activiteit. De exporuimte moet dat rijke culturele leven zichtbaar maken en een gezicht geven. Kunstenaars, culturele en socio-culturele verenigingen kunnen voortaan in het Schepenhuys terecht.  De ondergrondse exporuimte is hét uitgelezen kader voor tentoonstellingen en kan gebruikt worden voor lezingen, voordrachten, prijsuitreikingen en culturele activiteiten allerhande.”

Dat de vraag naar bijkomende culturele infrastructuur en tentoonstellingsruimte groot is, bleek al tijdens een eerste kunstencafé voor Beernemse kunstenaars en creatievelingen.  “Het Schepenhuys met zijn raadzaal en nieuwe exporuimte moet die mensen de kans geven naar buiten te komen en hun werk te tonen,” aldus schepen Degrande: “Ook voor onze socio-culturele verenigingen –toch het bindmiddel van ons sociaal weefsel – biedt de nieuwe infrastructuur nieuwe mogelijkheden. Daarnaast hebben wij de ambitie om een eigen programmatie van tentoonstellingen en activiteiten te voeren. Dat moet een versterking zijn van het Schepenhuys als toeristisch ankerpunt in de regio en kadert binnen de ambitie om het Schepenhuys uit te bouwen tot uitvalsbasis en toegangspoort van het Brugse Ommeland. Samen met mijn collega-schepen voor Toerisme Barbara Vandenbrande (N-VA) willen wij de samenwerking tussen cultuur en toeristisme op die manier versterken. Een nieuw logo moet de identiteit van het Schepenhuys versterken. Net als bij het OC De kleine Beer hopen wij dat het logo kan uitgroeien tot een herkenbaar merk, een kwaliteitslabel binnen de culturele sector. Kortom, wij willen talent kansen geven en tegelijkertijd onze gemeente op de kaart zetten.”

De exporuimte wordt geopend met een tentoonstelling van Strook of Stefaan De Croock. Deze jonge kunstenaar met Beernemse roots mocht al tentoonstellen over gans Vlaanderen, Europa en de wereld, van Milaan tot in de Verenigde Staten. In 2012 won hij de felbegeerde Urban Crafts Award. Strook maakte naam met zijn typische lijntekeningen en slaat nu de weg van de schilderkunst in. “Meteen leveren we kwaliteit met internationale uitstraling.  Daar zijn we bijzonder fier op. Met Strook hebben we  jong talent van eigen bodem,  dat ook ver buiten de gemeentegrenzen erkend wordt. Stefaan toont dat onze gemeente klasse in huis heeft. Dat talent willen we tonen,” besluit Gijs Degrande.

Voor de gelegenheid maakte Strook een tijdelijke lijntekening op het glazen inkomgebouwtje. De tentoonstelling in het Schepenhuys loopt tot van  14 december 2013 tot 12 januari 2014.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is