U bent hier
N-VA-schepen Barbara Vandenbrande zorgt voor premie bij restauratie van waardevolle gebouwen
De gemeente Beernem heeft heel wat waardevolle, niet-beschermende gebouwen op haar grondgebied. Dat blijkt uit de inventaris van het bouwkundige erfgoed. Om het behoud van dit patrimonium te bevorderen zal het gemeentebestuur van Beernem binnenkort een financiële ondersteuning geven bij restauratiewerken van waardevolle gebouwen. Concreet geeft Beernem vanaf 2015 een gemeentelijke restauratiepremie voor waardevol niet-beschermd erfgoed.
Volgens Barbara Vandenbrande (N-VA), de schepen van Erfgoed wordt de Inventaris Onroerend Erfgoed stevig onder handen genomen. Vandenbrande: “ Dit zal gebeuren met de oprichting van een Gemeentelijke Cel Monumentenzorg. De GECEMO zal gevormd door de schepenen en ambtenaren van Erfgoed en Ruimtelijke Ordening én door een aantal externe deskundigen. Deze Cel zal de erfgoedwaarde van de te restaureren panden beoordelen vanuit het standpunt van erfgoedzorg. Indien nodig zal ze bepaalde voorwaarden stellen waaraan de aanvrager moet voldoen om aanspraak te maken op subsidies. De panden worden onderverdeeld in een sterrenclassificatie van één tot vijf sterren. Panden met vijf sterren zijn beschermd en komen niet in aanmerking voor de gemeentelijke premie. De 4 sterrenpanden daarentegen zijn niet beschermd waardevol erfgoed. Zij komen wel in aanmerking voor de gemeentelijke erfgoedpremie indien de eigenaars akkoord gaan met hun opname op de gemeentelijke lijst van niet-beschermd erfgoed”.
“Bij het toekennen van het aantal sterren zal men kijken naar een aantal criteria”, aldus Barbara Vandenbrande. “ Ten eerste is er de historische waarde die afhankelijk is van de leeftijd en de geschiedenis van het gebouw. Als tweede criterium is er de stijl. Is het gebouw representatief voor een bepaalde architectuurstijl? Ten derde is er het behoudscriterium. Hier gaat men na in hoeverre het gebouw in zijn oorspronkelijke staat gebleven is. Tenslotte is er de dialoogwaarde van het gebouw met zijn omgeving. Past het gebouw in de context en speelt het in op zijn natuurlijke of stedenbouwkundige omgeving? Alle eigenaars die in de inventaris onroerend erfgoed staan, worden binnenkort aangeschreven. Op een infoavond zullen zij geïnformeerd worden over de mogelijkheden en over het reglement aangaande de premie”.
Dit nieuwe beleid van Schepen Vandenbrande bewijst dat erfgoed in Beernem wel degelijk belangrijk is en toont een grondige stijlbreuk met het verleden. Naast de recent opgerichte facebookpagina ‘ Beernemse Herinneringen’ en de verdere ontwikkeling van het funerair erfgoed staan er nog een aantal andere zaken in de steigers.