Grafcirkel wordt sterretjesweide

Op 21 november 2014

Vorig jaar werd op de gemeentelijke begraafplaats Hogenakker een grafcirkel uit de Bronstijd en een middeleeuwse site ontdekt. De opgravingen werden in september afgerond. Schepen van Begraafplaatsen Gijs Degrande en schepen van Erfgoed Barbara Vandenbrande (beide N-VA) willen dit uniek stukje erfgoed voor de toekomst bewaren en hopen de site een respectvolle nieuwe functie te kunnen geven, bijvoorbeeld als zogenaamde sterretjesweide.

De grafheuvel uit de bronstijd

“In september 2013 en in september 2014 hebben archeologen van Raakvlak, de intergemeentelijke dienst archeologie voor Brugge en Ommeland, in samenwerking met de gemeente Beernem een archeologische opgraving op de begraafplaats Hogenakker uitgevoerd. Aan de hand van luchtfoto’s is op deze plaats een grafmonument uit de bronstijd (2000 v.Chr. en 800 v.Chr.) gekend,”  aldus Barbara Vandenbrande. “Het bleek de gracht van een grafheuvel (diameter ±22,8m) uit de bronstijd te zijn (1800-1100 v.Chr.). Begin september zijn ook twee waterputten en een aantal paalsporen uit de vroege middeleeuwen (5de – 8ste eeuw) onderzocht. De paalsporen zijn restanten van verdwenen houten palen en kunnen met gebouwen of structuren in verband gebracht worden. De aangetroffen paalsporen maken deel uit van een niet te achterhalen constructie. Via een duidelijk, permanent informatiebord willen de bezoekers wijzen op deze uitzonderlijke vondst en hen de nodige informatie bieden.”

Sterretjesweide

De site zelf wordt ook bewaard. Gijs Degrande : “We hebben de circulaire gracht zichtbaar gemaakt met tegels en de grafheuvel met een bloemenweide. Door deze ingrepen kunnen de bezoekers de ondergrondse sporen van het verleden zien en herbeleven. Dat mensen 4000 jaar geleden hun dierbaren begroeven op dezelfde plaats waar vandaag de begraafplaats is, is toch wel bijzonder. We zouden deze site graag ook in de toekomst met respect voor het verleden een zinvolle betekenis geven. Daarom onderzoeken we de mogelijkheid om op deze site als een sterretjesweide te gebruiken. Dat is een plekje waar niet-levensvatbare kindjes kunnen begraven en herdacht worden. Ouders geven we zo de mogelijkheid om op een persoonlijke manier afscheid te nemen van hun doodgeboren kindje. Die mogelijkheid is er vandaag nog niet in onze gemeente.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is