U bent hier
Gebruiksvriendelijke uitbreiding van Beernemse recyclagepark
Op de zitting van 28 mei 2015 besliste de gemeenteraad van Beernem om het recyclagepark en het domein Fort grondig te renoveren . Volgens schepen voor afvalbeleid Jef Vansteenhuyse wordt het recyclagepark uitgebreid met 2500 m² waardoor er meer verschillende afvalsoorten kunnen worden ingezameld en zo ook worden gerecycleerd. Bovendien komt er een verhoogd platform waardoor inwoners niet meer moeten sleuren met zware materialen. Ook een deel van de Fortsite waar nu de technische dienst en het magazijn van de gemeente zijn gevestigd, wordt voor een deel onder handen genomen.
Verhoogd platform
Met de aanpassing van het recyclagepark komt Beernem tegemoet aan de wens van veel gebruikers en moet men binnenkort niet meer sleuren met zware zakken of stukken. Volgens Jef Vansteenhuyse komt er een verhoogd platform waar men via een hellend vlak met de wagen kan oprijden. Vansteenhuyse: “ De containers worden er op het gelijkvloers tegen aangebracht. Het afval moet enkel nog over de reling getild worden. Uiteraard blijven ook heel wat containers los staan van dit verhoogd platform zodat niet iedereen de helling op moet rijden. We kiezen voor een verhoogd platform en niet voor containers in een verlaagde sleuf. De ruimte op ons recyclagepark voor zo een sleuf is immers te klein en door het verhoogde platform komt er bijkomende inzamelruimte voor meerdere fracties, een garage en de berging voor materiaal. Tevens wordt het huidige administratieve lokaal hernieuwd en zal de bezoeker er de mogelijkheid hebben zijn of haar handen te wassen.
Fortsite
Samen met de uitbreiding van het recyclagepark wordt ook een deel van de Fort-site aangepakt en verbeterd. Vansteenhuyse: “ Vele materialen liggen nu gewoon op een ondergrond die bestaat uit aarde of grind waardoor de afwatering een probleem is. In het verlengde van het recyclagepark leggen we daarom een vaste ondergrond waardoor efficiënt beheer van onze materialen mogelijk wordt. Daarnaast worden er verschillende sleuven aangebracht voor bouwstoffen en materialen”.
Succesvolle aanpassing van reglement
Volgens Schepen voor afvalbeleid Jef Vansteenhuyse was het ook voor Beernem een uitdaging om een lokaal afvalbeleid op maat van de bevolking uit te stippelen. Vansteenhuyse: “ Zo legt de Vlaamse overheid ons met de Vlarema-wetgeving heel wat voorwaarden en minimale vereisten op. We waren verplicht ons reglement aan te passen en om gedifferentieerde tarieven toe te passen op het recyclagepark. Daarnaast gebruikten we het aangepaste reglement om de massale toevoer aan brandbaar materiaal, groen afval en afval uit naburige gemeenten te ontmoedigen”.
“Ook de Beernemnaar heeft zich goed aangepast aan de nieuwe tarieven”, aldus Jef Vansteenhuyse. “ Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de huis-aan-huis ophalingen door IVBO. Zo werd er 80 ton extra aan restafval aangeboden en werd 330 ton meer aan groenafval in zakken of bundels aan huis opgehaald. Het totale kostenplaatje voor ophaling en verwerking van alle afval is daardoor in Beernem op 2 jaar tijd gedaald met 100 000 EUR per jaar. Ook hier blijven we als N-VA trouw aan onze verkiezingsbelofte. We besparen om dan nadien te investeren ten gunste van de burger. De geleverde inspanningen brengen we terug naar de bevolking door uitbreiding en klant- en gebruiksvriendelijker maken van het recyclagepark.”
Met deze goedkeuring van het ontwerpdossier kan de subsidieaanvraag bij OVAM aangevraagd worden. Als hier een positief antwoord op verkregen wordt dit jaar, kunnen de werken aanbesteed worden en uitvoering krijgen in 2016 zoals voorzien werd in het meerjarenplan.
Contactpersoon:
Jef Vansteenhuyse, schepen voor afvalbeleid, 0471 89 69 82 – jef.vansteenhuyse [at] beernem.be ()