Containerpark wordt recyclagepark!

Op 9 juli 2013

Op 2 juli 2013 keurde de Gemeenteraad van Beernem het politie- en retributiereglement goed  voor de toepassing van het Vlarema-decreet.   “ De bedoeling van het reglement is om de  versnipperde regelgeving  duidelijker te maken en om het Diftarsysteem in te voeren”, aldus Jef Vansteenhuyse die als N-VA-schepen  bevoegd is voor het containerpark en de afvalverwerking.  “ Het Diftarsysteem komt er op neer dat  de ‘vervuiler betaalt’ .  Het invoeren van dit systeem betekent  voor de bezoeker dat de huidige tarieven vervangen worden en dat men op het containerpark voortaan betaalt  per soort materiaal dat hij of zij binnenbrengt  .  Hoeveel er exact betaald wordt, hangt  af van de verwerkingskost om  er nieuw materiaal van te maken”.   

Jef Vansteenhuyse (N-VA)  vertelde op de raadszitting ook  dat de gemeente zich voortaan inschrijft om materiaalkringlopen te helpen opbouwen en het milieu te verbeteren.   Vansteenhuyse: “ We brengen voortaan geen afval meer naar het containerpark maar wel  materialen die opnieuw kunnen gebruikt worden na een verwerkingsproces. Alles wat aangebracht wordt op het recyclagepark wordt effectief gerecycleerd met uitzondering van het grof vuil”

De Schepen  prees verder het vele voorbereidende werk door  de milieu-ambtenaren en parkwachters.  Jef Vansteenhuyse: “ Het draagvlak voor deze wijziging werd tevens mogelijk  gemaakt door de verschillende adviesraden die heel wat inspraak kregen.   Zij gaven  op een constructieve wijze mee gestalte aan het nieuwe reglement.   

Daarnaast hebben we een aantal zaken zoveel mogelijk geïntegreerd in het nieuwe reglement.  Dat was ondermeer het geval  voor de wensen van de landbouwers ivm landbouwfolie  en  voor de vraag van onze zelfstandigen en bedrijven voor ruimere openingsuren.   Zo zijn Beernemse  handelaars en ondernemers voortaan  welkom op dezelfde momenten als de particulieren.  Eén uitzondering hierop zijn onze landbouwers  die met hun specifieke,  ‘zwaardere’ voertuigen enkel welkom zijn  op woensdagvoormiddag.

Tenslotte werd ook  rekening gehouden met milieubewegingen en met Groen die ijveren voor meer sorteren en preventie.  De fractie van BRON hield zich jammer genoeg afzijdig van het overleg door eerst uitstel van vergadering te vragen om daarna af te melden met de mededeling dat zij hun eigen agenda zouden volgen.”.

Een weegbrug werd vooralsnog niet geïnstalleerd.  Jef Vansteenhuyse: “ Dit was  op korte termijn  wegens de  te beperkte ruimte op het park niet mogelijk.  Ook de financiële gevolgen wegen te zwaar door indien er geen subsidies  kunnen  verkregen worden.   Het bestaande reglement en de tariefstructuur voldoen niet  aan de voorwaarden hiervoor. Het zou een onverantwoorde beslissing geweest zijn om 150 000,00 EUR te investeren zonder praktische verbeteringen”.

De effectieve toepassing gebeurt pas in het najaar na een uitgebreide communicatie naar de Beernemse bevolking toe. Volgens  de Schepen van N-VA is de grootste verandering de omvorming van een negatief verhaal tot een positief.   Vansteenhuyse: “We moeten niet met ons afval naar het containerpark maar we zijn milieubewuste Beernemnaars die materialen aanvoeren op het recyclagepark om nieuwe grondstoffen te maken. Deze verandering moet alle kansen krijgen.  In het voorjaar van 2014 zal er zeker een evaluatie plaatsvinden. De adviesraden en andere medewerkers krijgen dan naast  inspraak ook de kans tot uitspraak”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is