U bent hier
Beernemse bib blaast 25 kaarsjes uit!

Dit jaar viert de Beernemse bibliotheek haar vijfentwintigste verjaardag. In zijn feestrede ter gelegenheid van dit zilveren jubileum wees schepen van Bibliotheek Gijs Degrande (N-VA) op de bijzondere deskundigheid en gedrevenheid van de bibliotheekmedewerkers en van bibliothecaris in het bijzonder: “De Beernemse bibliotheek is altijd een voorloper geweest en heeft steeds geanticipeerd op nieuwe ontwikkelingen en evoluties. Ik wil dit verjaardagsfeest aan hen opdragen.”
Vandaag is de situatie anders dan een kwarteeuw geleden. “Het internet is alomtegenwoordig, er zijn verschillende communicatiedragers naast het traditionele boek en de snelheid waarmee communicatie verspreid maar ook geproduceerd wordt, neemt exponentieel toe. Dit biedt kansen en uitdagingen waar we in de toekomst mee moeten omgaan. De uitdaging bestaat erin om mensen wegwijs te maken in de veelheid aan informatie.”
Tegen die achtergrond schuift schepen Degrande vijf sporen naar voor om er nog eens 25 jaar voluit tegen aan te gaan: “Vooreerst zetten we de dienstverlening om richting vraaggerichte bibliotheek waarbij bezoekers automatisch boeken kunnen lenen en ontlenen zodat de medewerkers meer tijd en ruimte krijgen om hen bij te staan in hun zoektocht naar de juiste antwoorden op hun concrete vragen. Ten tweede gaan we de komende jaren belangrijke investeringen doen aan onze bibliotheekinfrastructuur. Een derde spoor is de bewuste keuze voor innovatie met een aanbod aan e-boeken als opvallendste voorbeeld. Verder gaan we onze dienstverlening in de deelgemeenten optimaliseren met onder meer een versterkte doelgroepenaanpak, meer maatwerk en de integratie van de bibliotheekwerking in het Schepenhuys in Oedelem. Tot slot zetten we verder in op samenwerking met de leesclubs, de bibjuffen, onze Kinder- en Jeugdjury, het succesvolle project rond voorlezen voor kinderen en ook de gloednieuwe samenwerking met de Beernemse studerende jeugd. Vele puzzelstukjes die van onze bibliotheekwerking maken wat zij vandaag is.".
De volledig voordracht van Gijs lees je hier:
Beste collega’s burgemeester en schepenen,
Geachte ere-schepenen, gemeente- en OCMW-raadsleden,
Beste leden van de Bibliotheekraad en Culturele Raad,
Beste mensen van de pers,
Geachte genodigden, dames en heren,
Beste vrienden van de Beernemse bib,
Frederik heeft zonet op een originele en treffende manier de geschiedenis van de Beernemse bibliotheek uiteen gezet. Velen onder u zullen ongetwijfeld één of meerdere momenten herkennen uit het 25-jarig bestaan van de bib. Mooie, spannende en grappige momenten. Wat we leren uit het verhaal van Frederik is de enorme weg die de Beernemse bibliotheek heeft afgelegd sinds haar officiële oprichting en vooral de hoeveelheid taken, dienstverlening en initiatieven die de mensen van onze bibliotheek hebben gerealiseerd en nog dagdagelijks weten te realiseren. Met de jaren bestaat het gevaar dat we dit als evident gaan beschouwen. Niets echter is minder waar. We kunnen het belang van de bibliotheek in het algemeen en de kwaliteit van onze Beernemse bib in het bijzonder niet onderschatten. Maar laat ons niet vooruitlopen.
Mag ik iets bekennen? Lezen behoort tot één van mijn grote passies. Helemaal opgaan in een verhaal, genieten van een bijzondere uitgave, grasduinen in stapels boeken. Ik kan er mateloos van genieten. En die liefde voor het boek is voor een niet onbelangrijk deel te danken aan de Beernemse bibliotheek. Als kind was ik tot op zekere leeftijd nooit een echt grote lezer. Tot op het moment dat die dame van de bibliotheek me een boek toestopte en zei dat dit wel iets voor mij was. En ze had gelijk. De Zevensprong van Tonke Dragt was een schot in de roos en heb ik nog drie-vier keer herlezen. Daarna volgden snel Thea Beckman, Marc De Bel, Bart Moeyaert enz. De boekenworm in mij was geboren. Die mevrouw heeft me toen op het juiste moment de juiste aanzet gegeven en een nieuwe wereld doen opengaan. Dit illustreert wat een bibliotheek kan betekenen. Ik hoop en ben ervan overtuigd dat er samen met mij velen zijn die dat herkennen.
De mens heeft altijd de drang gehad om kennis, boeken en informatie te verzamelen, bijeen te brengen op één plek, te beheren en te beheersen. Denken we aan de mythische bibliotheek van Alexandrië, opgericht in de derde eeuw voor Christus en gedurende zevenhonderd jaar hét centrum van Westerse kennis. Een legendarische verzameling boeken met al even legendarische bibliothecarissen. Denken we ook aan de vele bibliotheken van abdijen en kloosters waar monniken met hun gekende geduld kennis kopieerden en vrijwaarden voor de toekomst. Er was Thomas Jefferson die de Library of Congres oprichtte in Washington, het verzamelpunt van kennis voor de Nieuwe Wereld. En in de twintigste eeuw was de Franse president Mitterand geobsedeerd door het streven naar het bijeenbrengen van alle mogelijke kennis op één gemeenschappelijke plek. U ziet, we zijn niet de eerste die het belang van het boek opmerken.
Vandaag staan we op een kruispunt. Een kruispunt in de geschiedenis van de informatiewereld en kennisdeling. Vandaag worden we geconfronteerd met de alomtegenwoordigheid van het internet. Het streven naar één fysieke centrale plaats waar alle kennis zich concentreert, is daarmee de facto achterhaald. En er is ook de veelheid aan nieuwe communicatiedragers naast het traditionele boek. De snelheid waarmee communicatie verspreid maar ook geproduceerd wordt, neemt eveneens exponentieel toe. Sneller en meer zijn de trefwoorden van vandaag.
Waar informatie vroeger schaars en een boek veeleer een luxeproduct was, worden we vandaag bedolven onder steeds vluchtigere informatie en vergankelijkere bronnen. Waarmee ik niet wil zeggen dat alles vroeger beter was. Nee, integendeel. Het schets wel de uitdaging en de context waarin wij ons vandaag bevinden. En het is tegen die achtergrond, beste vrienden, dat wij onze bibliotheek vandaag moeten zien. Met deze uitdagingen moeten wij de komende jaren aan de slag. De kansen zijn enorm.
De tijd dat een bibliotheek vooral bedoeld was om boeken te ontlenen en terug te brengen, en om boetes te betalen als je dat -zoals ik vroeger vaak- te laat doet, ligt achter ons. We moeten evolueren van een aanbod- naar een vraaggerichte bibliotheek. De uitdaging bestaat erin om mensen wegwijs te maken in de veelheid aan informatie, hen te sturen en te begeleiden en antwoorden te zoeken op hun echte vragen, hen leren omgaan met media of in contact te brengen met kenniscentra- of kennisnetwerken.
En dit gezegd zijnde, wil ik van de gelegenheid gebruik maken om onze mensen van de bibliotheek, en in het bijzonder onze gedreven bibliothecaris Nele, een pluim te geven voor de weg die zij met onze bibliotheek hebben afgelegd en de deskundigheid die zij jaar in jaar uit aan de dag hebben gelegd en leggen. De wil om alle betrachtingen van een optimale bibliotheek maximaal te willen realiseren, onderstreept die gedrevenheid. En de bezorgdheid omdat het – omwille van verschillende factoren- soms trager gaat dan gewenst, daar kunnen we enkel begrip voor opbrengen. Dat siert.
Ook de mensen van de bibliotheekraad wil ik vandaag in de bloemetjes zetten. Zij zijn het die zich geheel vrijwillig maar des te enthousiaster en met kennis van zaken voluit inzetten voor de bibliotheek. De Beernemse bib heeft altijd geanticipeerd op de nieuwe ontwikkelingen en evoluties die zich hebben aangediend. De lijnen die de Vlaamse Regering in juni 2013 in haar publicatie ‘De openbare bibliotheek van morgen’ uittekende, bevestigen de visie die binnen onze bibliotheek al jaren geleden werd gevormd en toegepast. Ik zou dan ook graag dit verjaardagsfeest aan hen opdragen. Mag ik als blijk van waardering graag even jullie applaus.
Dames en heren,
De uitdaging is geschetst; de kansen liggen open. We moeten deze met beide handen grijpen en we gaan dat ook doen. Wij willen de bibliotheek klaar maken om er ook de komende 25 jaar voluit tegen aan te gaan. Vandaag wil ik daartoe vijf sporen naar voor schuiven :
Ten eerste, komt er een aanpassing van de dienstverlening richting vraaggerichte bibliotheek. We schakelen ons definitief in het Delphi-project in en gaan de zogenaamde RFID-techniek implementeren waarbij bezoekers automatisch boeken kunnen lenen en ontlenen en waardoor onze medewerkers meer tijd en ruimte zullen krijgen om hen bij te staan in hun zoektocht naar de juiste antwoorden op hun concrete vragen.
Ten tweede gaan we de komende jaren belangrijke investeringen doen aan onze bibliotheekinfrastructuur. Een belangrijk aspect van het meerjarenplan van Beernem is het masterplan voor gemeentelijke infrastructuur waarvoor ook een aanzienlijke budget is uitgetrokken. De bibliotheek is een prioritair en centraal onderdeel binnen dat masterplan. U mag hierover binnen dit feestjaar nieuws verwachten.
Een derde spoor is de bewuste keuze voor innovatie. Opvallendste voorbeeld op korte termijn is de start van een aanbod aan e-boeken waarmee we in de digitale week hopen te starten. Een proefproject waarmee we alvast de nodige ervaring willen opdoen naar de toekomst toe. Er zijn ook de digitale kranten en uiteraard zetten we onze online-dienstverlening verder, de verschillende databanken enz.
Ten vierde is er de optimalisatie van onze dienstverlening in de deelgemeenten. Onder meer een versterkte doelgroepenaanpak, meer maatwerk en de integratie van de bibliotheekwerking in het Schepenhuys in Oedelem.
Samenwerking is een laatste en vijfde spoor. In het bijzonder wil ik hier de bloeiende samenwerking met onze leesclubs vermelden, de belangrijke inzet van onze bibjuffen, de sterke werking van onze Kinder- en Jeugdjury, het nieuwe maar succesvolle project rond voorlezen voor kinderen en ook de gloednieuwe samenwerking met de Beernemse studerende jeugd. Vele puzzelstukjes die van onze bibliotheekwerking maken wat zij vandaag is. Voor hen zou ik een tweede keer een applaus willen vragen.
Zo ,
Voor ik besluit, wil ik nog even reclame maken voor onze feestprogrammatie ter gelegenheid van 25 jaar bibliotheek. Op 13 februari is er onze literaire ontmoeting met Kristien Dieltjens, schrijfster uit Beernem en winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs voor haar schitterende Kelderkind. Op 19 februari zijn alle jonge lezertjes van harte welkom op de voorstelling ‘Miel moet Slapen’ van Frederik De Schepper en Sabrina Strubbe.
Ik denk dat ik voor deze avond al voldoende van uw tijd heb ingenomen. Ik dank Frederik nog eens voor zijn geslaagde optreden en wens u allen nog een bijzonder fijne avond en vooral veel lees- en boekenplezier.