Ambitieus groenbeheerplan voor Beernem

Op 23 april 2015

Sinds januari 2015 mogen de Vlaamse gemeentebesturen geen pesticiden meer gebruiken bij het onderhoud van hun  openbaar domein.  “Pesticiden zijn schadelijk. Ze vervuilen het grondwater en de waterlopen en dus ook het drinkwater.  Alleen daarom al is een andere aanpak van het openbaar groen noodzakelijk”, stelt Schepen van openbare werken en groen Gijs Degrande.  “ Het pesticidevrije onderhoud van het openbaar domein is  een grote uitdaging.  Daarom werkten we  de voorbije maanden een groenbeheerplan uit met daarbij een duidelijke  visie voor Beernem”.

Drie zones

Het groenbeheersplan deelt het Beernemse openbare domein in in drie  zones en in verschillende beheergroepen. Schepen Degrande: “  Zone A omvat de gebieden waar veel mensen komen zoals  de verschillende dorpskernen. Deze zone  krijgt een intensief onderhoud.  Zone B bestaat uit de directe woonomgeving en invalswegen en krijgt een standaard onderhoud. Vervolgens zijn er de landelijke gebieden in zone C waar we kiezen voor een extensief beheer.  Voor iedere zone zijn er  verschillende  doelstellingen uitgewerkt, zowel naar onderhoud als belevingswaarde.  Daarnaast krijgen ook afzonderlijke sites zoals de speelterreinen, de begraafplaatsen, de openbare parken, de bedrijventerreinen en de sportparken een eigen aanpak”.

Naast de drie zones voorziet het groenbeheerplan een indeling in verscillende beheergroepen zoals bomen, plannvakken, hagen, verhardingen en gras.  Voor iedere beheergroep wordt opnieuw een specifieke aanpak uitgestippeld.

Groentoets

Naast het beheer is ook een onderhoudsvriendelijke inrichting van het openbaar domein van belang. “Bij de opmaak van nieuwe projecten passen we vanaf nu een  groentoets toe. We letten op de vorm van groenperken, gebruikte materialen en vermijden bijvoorbeeld scherpe hoeken waar de veegmachine niet bij kan. Daarnaast zorgen we voor de juiste keuze en aanplant van planten en bomen.”

Nieuw logo

Tenslotte zet het gemeentebestuur met het groenbeheerplan ook sterk in op vlak van communicatie.   Gijs Degrande: “We willen de  bewoners goed informeren over ons groenbeleid.  Met de indeling in verschillende zones, beheergroepen en het vastleggen van de onderhoudsintensiteit kunnen we hen  nu al een duidelijk toekomstbeeld schetsen.  Daarnaast maken we voor onze toekomstige  communicatie gebruik van diverse kanalen. Wanneer een wijk bijvoorbeeld aangepakt is, zullen inwoners een folder in de bus krijgen met tips om groen zonder schadelijke pesticiden proper te houden. Verder ontwikkelden we  voor alle communicatie over groenbeheer een nieuw logo. De boodschap van het logo zal steeds aangepast worden naargelang het onderwerp”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is