6 miljoen euro extra belastingen voor Beernemnaars sinds belastingverhoging in 2019

Op 14 juni 2022, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting

Door de belastingverhoging die CD&V, Groen en Vooruit in december 2019 hebben ingevoerd, betaalden alle Beernemnaars samen intussen al 6 miljoen euro aan extra belastingen. Dat komt neer op een bedrag van 375 euro per inwoner of 1.500 euro voor een modaal gezin. Dat bleek tijdens de gemeenteraad van 2 juni 2022 bij de voorstelling van de jaarrekening van 2021. “De beslissing om op eigen houtje een zwembad te bouwen heeft echter niet alleen financiële gevolgen voor onze burgers. Het blokkeert naast elke financiële bewegingsruimte ook zowat alle andere belangrijke investeringsdossiers”, stellen fractieleider Gijs Degrande en gemeenteraadslid Jef Vansteenhuyse van N-VA Beernem.

Slechts vijf van de 300 Vlaamse gemeenten verhoogden in 2019 zowel de aanvullende personenbelasting als de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Beernem was een van die vijf gemeenten. “Intussen zijn we drie jaar verder en nu wordt duidelijk wat dit betekent voor de Beernemse inwoners, ondernemers en landbouwers. De voorbije drie jaar betaalden zij samen 6 miljoen euro extra belastingen. Veelzeggend is ook de uitspraak van de CD&V tijdens de gemeenteraad van 2 juni 2022. Een van de raadsleden stelde dat 375 euro extra belasting per persoon best normaal is, als je de winkelkar van de mensen in de winkels ziet. Dat zien wij toch enigszins anders”, stelt fractieleider Gijs Degrande.

Gerealiseerde dossiers beslist in vorige legislatuur

De huidige meerderheid stelde de voorbije jaren regelmatig dat ze stevig investeert in Beernem. Alleen blijkt dat in de praktijk nogal tegen te vallen. “We zijn halfweg de legislatuur en amper 30 procent van de aangekondigde investeringen zijn gerealiseerd. Bovendien zijn het bijna allemaal projecten die de vorige legislatuur, toen de N-VA samen met CD&V in het beleid zat, werden beslist.  Alle grote projecten van de huidige beleidsploeg moeten nog volgen”, aldus Jef Vansteenhuyse.

2 miljoen euro verdwijnt onverklaarbaar uit jaarrekening

Intussen zitten zowat alle dossiers in Beernem muurvast. De beslissing om als gemeente van 16.000 inwoners een zwembad te bouwen en te financieren is niet alleen ongezien in Vlaanderen. Het blokkeert elke financiële bewegingsruimte en alle andere belangrijke investeringsdossiers. Meer nog: uit de jaarrekening van 2021 bleek dat er plots 2 miljoen euro verdwenen. Dat bedrag is nochtans nodig voor de bouw van het nieuwe zwembad. Schepen van Financiën Patricia Waernier  (CD&V) kon er tijdens de gemeenteraad geen verklaring voor geven. “We wachten trouwens nog altijd op het antwoord. Het is bijzonder verontrustend hoe zij en de rest van het schepencollege met publieke middelen omgaan. Bovendien hadden de stijgende energie- en brandstofprijzen pas vanaf oktober 2021 een beperkte impact op  de rekening van vorig jaar.  Voor 2022 zal dat wel het geval zijn. Wij houden ons hart vast”, besluit Vansteenhuyse.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is