3 prioritiarie doelstellingen bij goedkeuren van Beleidsplan OCMW – Sociaal Huis 2014 - 2019

Op 11 februari 2014

In de OCMW-raadszitting van 16 december 2013 werd het beleidsplan 2014 – 2019 goedgekeurd.    “ Bij de opmaak van het beleidsplan voor het OCMW - Sociaal Huis Beernem werd meteen de opmaak  van een Werkplan Lokaal Sociaal Beleid gekoppeld”, vertelt OCMW-raadslid Brecht Vandermoere. “Zes werkgroepen hebben  verschillende  voorstellen geformuleerd rond sociaal wonen, zorgbeleid, diversiteit, sociale hulpverlening,  werken en kansarmoede bij kinderen en jongeren.   Het beleidsplan bevat  zo 3 prioritaire beleidsdoelstellingen.  Allereerst is dat het realiseren van een financieel evenwicht  met vastlegging van de gemeentelijke bijdrage over de periode 2014-2019 . Ten tweede is dat het inzetten op een activeringsbeleid voor langdurig werklozen en leefloontrekkers.  De derde doelstelling is het streven naar de uitbouw van een kwalitatieve poetsdienst waarbij de doelgroep gebruikers sterk afgebakend wordt en waarbij er tevens maximaal wordt ingezet op de tewerkstelling van kansengroepen”.

Brecht Vandermoere stelt dat het realiseren van een financieel evenwicht voor de OCMW-raadsleden van N-VA Beernem een zeer  belangrijk onderdeel in het programma is. “Graag zien wij een oplossing over een langere termijn en niet een tijdelijke oplossing om het financieel probleem op te lossen.  Daarbij willen  wij het huidige patrimonium bewaren”.

Verder engageert het OCMW zich  om het pilootproject ‘Psychiatrische Zorg in de Thuissituatie’ van de vzw 4Veld, te ondersteunen.  OCMW-raadslid Els Vyncke: Recente federale wetgeving rond psychiatrische zorg heeft een aantal accenten gelegd naar de ‘vermaatschappelijking’ van deze zorg.  Dit betekent het afbouwen  van dure  psychiatrische ziekenhuisbedden naar effectieve thuiszorg.   Daarbij worden patiënten worden thuis verzorgd en begeleid door mobiele teams. Zo wordt het zelfstandig wonen voor psychiatrische patiënten dus maximaal  aangemoedigd.  Gezien er heel wat (ex)patiënten nu opgevangen worden in particuliere woningen en tudio’s op het grondgebied van onze gemeente  is er in Beernem één medewerker  van de vzw 4Veld halftijds actief”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is