11-Juli- boodschap Gijs Degrande

Op 11 juli 2020

Beste Beernemnaar,

Op 11 juli vieren we het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Feest betekent muziek, onder vrienden en familie zijn, samen iets eten en drinken en vooral plezier maken. Feestvieren is plezant en af en toe ook gewoon nodig. Door de gekende omstandigheden zijn we genoodzaakt om dat feest dit jaar ietsje anders te vieren. Dat is jammer maar evenzeer logisch als nodig. Maar ik hoop en ben er zeker van dat elk op zijn manier er een mooie dag van zal maken.

Daarnaast is 11 juli ook een moment om even stil te staan bij wie we zijn, waar die Vlaamse Gemeenschap voor staat en waar we samen naar toe willen. En ook dat is nodig.

De idee van de gemeenschap, van de waarde en het belang van een gedeelde identiteit, is niet voor iedereen vanzelfsprekend en staat zelfs onder druk. Dat verwondert en is vooral jammer. Niet alleen hebben de voorbije weken en maanden ons goed getoond wat een kracht samenhorigheid geeft en wat een veerkracht in onze gemeenschap verscholen zit. Een gemeenschap is volgens mij ook de noodzakelijke voorwaarde voor duurzame solidariteit, welvaart en democratie. 

Zelf geloof ik sterk in netwerken, in verbanden tussen mensen die verantwoordelijkheid opnemen, die vooruit willen. Hier in Beernem, maar ook in Vlaanderen. Vlaanderen laat toe deel te nemen aan die veranderende wereld. Onze Vlaamse gemeenschap is geen doel op zich maar een manier om een samenleving op te bouwen. Het is de basis voor welvaart en welzijn. Zonder identiteit, geen gemeenschap. Zonder gemeenschap, geen democratie, geen solidariteit.

De kracht van een gemeenschap toont zich in de eerste plaats op het lokale niveau, in onze gemeente. Daar zien we ons kostbare sociale weefsel elke dag aan het werk. In Beernem hebben we het geluk dat ons sociaal en economisch weefsel nagenoeg intact is. We hebben sterke en actieve verenigingen, mensen groeten bij de bakker of stoppen voor een praatje, buren kennen en spreken elkaar, onze ondernemers zijn betrokken met wat gebeurt en niet te vergeten de stille maar noodzakelijke steun van heel wat evenementen en activiteiten.

De voorbije jaren nam de druk op dat kostbare weefsel toe en de gezondheidscrisis heeft dit enkel versneld. In tijden van globalisering waarbij problemen, vraagstukken en conflicten zich op mondiale schaal manifesteren en waarbij alles op alles een invloed heeft, biedt een sterke gemeenschap houvast. Daarom vraagt die zorg ervoor de aandacht van ons allemaal, die uitdaging moeten we samen aangaan. Zorg dragen voor je gemeenschap betekent ook zorg dragen voor de omgeving waarbinnen die gemeenschap bloeit, voor de natuur en het milieu. Dat is vanzelfsprekend.

Een gezonde identiteitsbeleving is een noodzakelijke voorwaarde voor een gezonde en slagkrachtige democratie. Het negeren van identiteit is net als een te enge interpretatie ervan problematisch want het maakt dat gemeenschapsgevoel en dus ook de politieke vertaling ervan onmogelijk.

De steeds langer wordende en aanslepende federale regeringsonderhandelingen van de voorbije decennia leggen in dat opzicht het pijnlijk democratisch deficit van dit land bloot. Er is geen gemeenschappelijk project, geen gemeenschappelijke visie, geen gedeelde publieke ruimte. Dat uit zich in pijnlijke pogingen om tegengestelde dynamieken tot een verzoening te dwingen. Terecht pikt de burger het niet meer dat er acht ministers zijn voor de gezondheidszorg. Dat werkt niet tenzij tegen. Er is nood aan eenvoudig en helder bestuur en eenheid van leiding. Het terughalen naar het federale niveau is een legitieme keuze maar wel een emotionele die haaks staat op de realiteit en de historische en maatschappelijke dynamieken in dit land. Tenzij ook de vele grondwettelijke grendels en pariteiten mee op de schop gaan, iets wat in dit land onbespreekbaar is, zal het bovendien enkel de democratie verder uitschakelen. En daar kan toch geen enkele democraat mee akkoord gaan.

Onze toekomst ligt in Vlaanderen, in een sterke en zelfbewuste gemeenschap. Het is mijn oprechte overtuiging dat het meer dan ooit onze opdracht is dat verhaal van gemeenschap, van democratie, vrijheid en welvaart actief uit te dragen en te verdedigen. Ik vind het dan ook een inspirerend dat wij ons, op onze feestdag, afvragen hoe wij die Vlaamse gemeenschap kunnen versterken en verbeteren. Te beginnen in onze eigen omgeving. Dat is alvast mijn drijfveer, mijn engagement en tegelijk een oproep aan wie samen mee vooruit wil.

 

Ik wens u allen een fijne en mooie Vlaamse feestdag.

 

Gijs DEGRANDE

Beernem, 11 juli 2020

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is