N-VA Beernem dringt nogmaals tevergeefs aan op deelname aan Operatie Proper

Op 7 november 2023, over deze onderwerpen: Afvalverwerking
 N-VA Beernem dringt nogmaals tevergeefs aan op deelname aan Operatie Proper

Op de gemeenteraad van 19 oktober 2023 vroeg Lode Vanneste (N-VA)  aan het gemeentebestuur om deel te nemen aan Operatie Proper van Mooimakers. “Op die manier kunnen scholen en verenigingen die zwerfvuil opruimen in Beernem, een beloning ontvangen tussen de 475 euro en 950 euro”, verduidelijkt Vanneste. Schepen van Afvalbeleid Ruben Strobbe (CD&V) antwoordde net als in 2020 negatief op de vraag van de oppositiepartij.

Ondanks de vele inspanningen van scholen, verenigingen en de vrijwillige mooimakers blijft zwerfvuil en sluikstorten een hardnekkig probleem in Vlaanderen. Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG) werkte daarom een mooie actie uit onder de noemer ‘Operatie Proper’. De bedoeling is om scholen en verenigingen extra te stimuleren om mee te werken aan een propere gemeente.

Voorwaarde om vergoeding te krijgen is deelname van stad of gemeente

“Scholen en verenigingen die deelnemen aan Operatie Proper worden beloond met een geldelijke vergoeding tussen de 475 euro en 950 euro. Om recht te hebben op die beloning, moet hun stad of gemeente wel deelnemen aan Operatie Proper.  En daar wringt het schoentje in Beernem. Mijn partij stelde al in oktober in 2022 aan het gemeentebestuur om zich te registreren. Ons voorstel werd toen weggestemd.  Op de gemeenteraad van 19 oktober 2023 hebben we de vraag opnieuw gesteld. Maar jammer genoeg reageren CD&V, Groen en Vooruit afwijzend”, stelt Lode Vanneste.

Slechts 7 van de 64 West-Vlaamse gemeenten nemen niet deel

Volgens schepen Strobbe zou de werklast voor de gemeentelijke diensten te hoog zijn. “Dat is een drogreden want om de werkdruk te beperken Mooimakers voor een toegankelijk online platform waar scholen, verenigingen en clubs zelf aan de slag kunnen.  Daarnaast zijn er actieplannen op maat van de verschillende type deelnemers, zijn er educatieve pakketten en stelt Mooimakers opruim- en communicatiemateriaal beschikbaar. In West-Vlaanderen zijn er momenteel 57 gemeenten die deelnemen aan Operatie Proper. Slechts 7 gemeenten doen dat niet en jammer genoeg is Beernem daar één van. Dat betekent dat  scholen en verenigingen geen extra centje kunnen verdienen. Dat is onbegrijpelijk”, besluit Vanneste.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is