Meerderheid volgt N-VA-voorstel om goedkoop asbest op te halen aan huis

Op 22 september 2021, over deze onderwerpen: Afvalverwerking

De gemeente Beernem zal dan toch intekenen op de projectoproep van afvalintercommunale IVBO om asbest huis-aan-huis op te halen. Het was raadslid Arthur Mortier (N-VA) die de vraag al stelde op de gemeenteraad van februari 2021. Meerderheidspartijen CD&V, Groen en Vooruit beslisten toen om niet in te gaan op het voorstel van de N-VA. Zij komen nu terug op die beslissing. “Nu moeten onze inwoners asbest zelf naar het recylagepark brengen. Dat is niet evident en gebeurt ook niet altijd veilig. Dankzij dit project van IVBO wordt het voor gebouweigenaars in Beernem straks veiliger, makkelijker en voordeliger om asbest in zijn woning of gebouw weg te nemen”, aldus Mortier.

De Vlaamse Regering wil Vlaanderen uiterlijk tegen 2040 asbestveilig maken. Dit betekent dat er enkel nog asbesttoepassingen in goede staat in onze leefomgeving aanwezig mogen zijn. Daarnaast moet ook al het risicovolle asbest weggenomen en opgeborgen zijn. De Vlaamse Regering keurde daarom in 2018 het actieplan Asbestafbouw goed.  Het plan bevat heel wat ondersteunende maatregelen. Zo maakt de Vlaamse overheid via OVAM 27,6 miljoen euro vrij voor lokale besturen voor de goedkope ophaling aan huis van asbest. Iedere gemeente kan zo via hun  afvalintercommunale beroep doen op deze Vlaamse subsidies. 
Jaarlijks inzameling van 171 ton asbest in Beernem
Van de 300 gemeenten in Vlaanderen waren er begin dit jaar 45 die nog niet hadden ingetekend op deze Vlaamse oproep.  Beernem bleek één van die gemeenten. Daarom stelde de N-VA op de gemeenteraad van februari 2021 voor om zo snel mogelijk in te tekenen. Vreemd genoeg weigeren de meerderheidspartijen ook dit voorstel van de oppositiepartij.  “Nu verandert men toch het geweer van schouder en zal men alsnog subsidies aanvragen. Zo komt er straks een huis-aan-huisinzameling in Beernem van asbest via kuubzakken en containers. Het is de afvalintercommunale  IVBO die zal instaan voor de coördinatie en organisatie van de inzameling en de aanvraag van de subsidies. Een terechte beslissing want cijfers van OVAM tonen aan dat er in Beernem jaarlijks 63 adressen zich registreren voor de asbestinzameling en dat er gemiddeld 171 ton asbest wordt ingezameld”, besluit Arthur Mortier. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is